Home > Harelbeke en Kortrijk huldigen nieuw fietspad met veilige fietsoversteek langs Luipaardstraat in

Harelbeke en Kortrijk huldigen nieuw fietspad met veilige fietsoversteek langs Luipaardstraat in

Geschreven op 15 april 2023 om 07:11 door Mario De Wilde

De Provincie West-Vlaanderen, Stad Kortrijk en Stad Harelbeke hebben op vrijdag 14 april een nieuw fietspad langs de Luipaardstraat in Harelbeke en Kortrijk ingehuldigd. Aan de Visserskaai kunnen fietsers voortaan ook op een veilige manier de baan oversteken. De Luipaardstraat maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, het netwerk voor dagelijkse fietsverplaatsingen.

Fietspad en oversteek
Fietsers kunnen voortaan veilig via een nieuw dubbelrichtingsfietspad langs de Luipaardstraat op de grens tussen Kortrijk en Harelbeke fietsen. Langs het traject zijn er drie fietsoversteken die veiliger zijn voor de fietser door verkeerslichten met detectie en drukknop. Een fietsopstelstrook met verkeersgeleider beveiligt de oversteek naar het nieuwe dubbelrichtingsfietspad.

Het wegdek ter hoogte van het kruispunt aan de Visserskaai met de Kanaalstraat was in slechte staat en kreeg daarom een nieuwe asfaltlaag. De lengte van het nieuwe fietspad en de fietsoversteekplaatsen is samen 90 meter. In dit korte traject bevinden zich uitzonderlijk veel nutsleidingen. Daarom is er beslist om in de groenzone geen bomen te planten, maar wel te kiezen voor heesters en hagen die niet diep wortelen. In het midden van de rijweg van de Luipaardstraat loopt de gemeentegrens tussen Kortrijk en Harelbeke.

“De Luipaardstraat sluit enerzijds aan op fietssnelweg F374 langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk, tussen Waregem en Zwevegem en anderzijds op het Guldenspoorpad, ook bekend als de fietssnelweg F45 tussen Kortrijk en Gent”, zegt gedeputeerde voor mobiliteit, Jurgen Vanlerberghe. “Het vernieuwde traject past perfect in de doelstellingen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. Het is een fietsverbinding over de gemeentegrenzen heen en met een hoge functionele meerwaarde.”

Termijn & kostprijs
De kostprijs bedraagt in totaal 199.585,46 euro, waarvan de Provincie 190.457,32 euro, inclusief btw financiert. Hiervoor krijgen ze een subsidie van 107.360,53 euro via het Fietsfonds. Stad Kortrijk betaalt 9.128,14 euro, inclusief btw. De werken op het grondgebied van stad Harelbeke vallen allemaal binnen het Fietsfonds waardoor de stad geen financiële bijdrage hoeft te leveren. Het fietspad is aangelegd volgens de bepalingen van het Vademecum Fietsvoorzieningen.

Stad Harelbeke en Stad Kortrijk investeerden samen in de nieuwe asfaltverharding op het kruispunt Luipaardstraat-Visserskaai (Kortrijk)/Kanaalstraat (Harelbeke). Provincie West-Vlaanderen bekostigde de heraanleg van de fietsoversteek ter hoogte van de Visserskaai (Kortrijk).

“Deze ingreep is een zeer grote verbetering voor de verkeersveiligheid. Er is nu immers een veilige verbinding tussen het jaagpad langs het kanaal en het Guldenspoorfietspad. Veilige kruispunten zijn voor ons absolute prioriteit. We willen de provincie dan ook danken voor deze fijne samenwerking”, zegt Kortrijks schepen voor mobiliteit, Axel Weydts.

Tijs Naert, schepen voor mobiliteit in Harelbeke: “Het was een gevaarlijk kruispunt dat al lange tijd bovenaan de ‘aan-te-pakken-lijst’ stond. We zijn vanuit Harelbeke heel tevreden dat we, in samenwerking met de Provincie en Stad Kortrijk, een veilige fietsoversteek realiseerden voor onder andere de schoolgaande jeugd en de vele mensen die op de bedrijventerreinen van Evolis en Stasegem werken.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.