Home > Handelaars en bewoners Zilverpand in Brugge krijgen ruime inspraak over toekomst

Handelaars en bewoners Zilverpand in Brugge krijgen ruime inspraak over toekomst

Geschreven op 26 mei 2020 om 15:20 door Mario De Wilde

Deze voormiddag was er een toelichting over de herinrichting van het Zilverpand in hartje Brugge. Burgemeester Dirk De fauw schetste het plan om de binnenpleinen van het Zilverpand op te frissen. “We gooien eerst even een blik naar het verleden want op de binnenpleinen is er de afgelopen decennia al een en ander gebeurd. In 1976 werden de binnenpleinen van het Zilverpand aangelegd door de stad. In 2005 – 2006 vonden er aanpassingswerken en ook de heraanleg plaats van de binnenpleinen zoals:
• de aanpassingen aan de 2 doorgangen Noordzandstraat en middenplein in functie van de brandweer
• het maken van terraszones
• de realisatie van de vijver in plaats van de fontein
• het voorzien van houten zitbanken
• aanplanting van een boom in het middenplein met boombank

In 2011 vonden er verfraaiingswerken plaats aan de toegangen Zuidzandstraat en Noordzandstraat zoals:
• het verwijderen van het poortje met kantelen boven de Zilversteeg
• het bouwen aan de beide toegangen van nieuwe, uitkragende constructies met gelaagd glas en een glinsterend effect
• kant Zuidzandstraat: het aanbrengen van een nieuwe bevloering, reeds startend in het voetpad, die doorloopt in de Zilversteeg, met ingewerkte witte LED-lijnverlichting om in de Zuidzandstraat de toegang naar het Zilverpand te accentueren
• kant Noordzandstraat: voorzien van spanplafond en ingewerkte witte LED-lijnverlichting om eveneens deze toegang te accentueren

Ondertussen heeft Openbaar Domein meerdere acties uitgevoerd. Hierbij denken we aan:
• de aanplant van de steeneiken op het binnenplein
• het vervangen van diverse beplantingen in de plantbakken in het voorbije voorjaar
• het voorzien, onder impuls van schepen Ven Volcem, van onder meer houten bloembakken om de binnenpleinen extra kleur te geven. Ook de perken rond de bomen werden opnieuw beplant en de bak met water werd afgedekt met hout waarop ook bloemen een plaatsje kregen.

Negen jaar later verdienen deze binnenpleinen opnieuw een opfrissing om er een nog meer aantrekkelijke plek van te maken om er te wonen, te winkelen, te wandelen en om er te verblijven.”

Schepen Van Volcem, schepen van Openbaar Domein: “Wij willen inderdaad het binnenplein van het Zilverpand opfrissen om er een nog meer aantrekkelijke plek van te maken om er te wonen, te winkelen, te wandelen. Een volledige heraanleg is echter niet aan de orde.  Waar nodig wordt de wegbedekking hersteld. Ook de afwatering wordt onderzocht. We denken er aan om, waar mogelijk, meer kleur te brengen op het plein door meer groen en zitbanken te voorzien. Het nieuwe uitzicht van het plein moet de bezoeker verleiden om er meer tijd door te brengen. Vooraleer de ontwerpcel van Openbaar Domein start met het uittekenen van een plan, willen we graag eerst polsen bij de bewoners, de handelaars, de passanten, de gebruikers van het openbaar domein (terrassen) naar hun ideeën of suggesties voor deze opfrissing. We roepen iedereen op om samen met ons nadenken over hoe die opfrissing het best kan gebeuren. We organiseren daarom een enquête.”

“Elke bewoner, handelaar en de aanpalende straten ontvangen een vragenlijst in de brievenbus die voor 14 juni moet ingevuld worden. Doe dit bij voorkeur online op www.brugge.be/bevragingzilverpand.
Je kunt ook de papieren versie invullen. Steek ze daarna in de houten kist in de inkomhal van het Zilverpand, kant Zilverstraat, naast de controlepost van de ondergrondse parking. Of je scant de QR-code die je op de affiches vindt die aan de winkelramen hangen. De papieren formulieren liggen ook in de winkels van het Zilverpand voor de klanten en er liggen er ook bij de box waar de ingevulde formulieren mogen afgegeven worden. Op de website is eveneens informatie over dit project te vinden. Na verwerking van de opmerkingen en suggesties, voortvloeiend uit de enquête, gaat Openbaar Domein aan de slag om een voorstel voor de opfrissing uit te werken. Dit voorstel wordt voorgesteld aan alle betrokkenen. Pas hierna wordt een dossier voor uitvoering opgemaakt en wordt de opfrissing van de binnenpleinen concreet.”

Timing project
• enquête: mei – juni 2020
• opmaak voorstel: zomer 2020
• voorstelling voorstel aan betrokkenen: najaar 2020
• uitvoering: 2021

Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys: “Het Zilverpand is een troef voor onze shoppingstad. Op deze prachtige locatie vindt de bezoeker heel wat kwalitatieve winkels die een aantrekkelijke aanvulling vormen voor onze winkelstraten. De herinrichting van het Zilverpand zal de shoppingbeleving ten goede komen en nog meer bezoekers naar de winkels loodsen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.