Home > Händel, Purcell, Jan Decleir: H’Mused brengt klassieke muziek naar Harelbeke

Händel, Purcell, Jan Decleir: H’Mused brengt klassieke muziek naar Harelbeke

Geschreven op 7 oktober 2020 om 09:58 door Mario De Wilde

Elke twee jaar zet CC het SPOOR in op klassieke muziek met het stadsfestival H’Mused. Het festival biedt de gelegenheid om grote namen uit de klassieke muziek naar Harelbeke te halen. Ook voor deze editie slagen de organisatoren daar opnieuw in. H’Mused is een tweejaarlijks stadsfestival rond klassieke muziek. De letter ‘H’ staat voor Harelbeke, waar muziek een bijzondere rol speelt. ‘Mused’ verwijst naar het plezier van het beleven en het spelen van muziek. Voor de editie van dit jaar brengen de organisatoren grote verhalen op de tonen van Debussy, Purcell, Händel, Brahms, …

De focus van het festival ligt op het weekend van 24 en 25 oktober. Op zaterdag kan genieten van twee opeenvolgende concerten en op zondag is er voor het eerst, naast het avondconcert, ook een familievoorstelling. Op de affiche prijken niet alleen topmusici uit binnen- en buitenland, maar ook topacteurs zoals Jan Decleir en Stefaan Degand. Woordkunst en klassieke muziek bundelen namelijk de krachten en brengen verhalen die de bezoeker ontroeren. Op zaterdag gaan beide concerten in een opmerkelijk setting door: in de grote feestzaal, aan tafel met een glaasje.

Jan Decleir brengt op zaterdag het illustere verhaal van de Franse seriemoordenaar Landru. Dat doet hij met Het Banket, I Solisiti en Het Vlaams Radiokoor. I SOLISTI staat erom bekend klassieke muziek een creatieve twist te geven. Het ensemble verenigt topmusici die elk afzonderlijk een stevige reputatie hebben opgebouwd als solist, orkest- of kamermusicus. Het Vlaams Radiokoor is dé referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa. Het Banket zorgt voor een spannend portret van een gruwelijke grappenmaker in een fascinerende combinatie van muziek, zang en woord. De voorstelling ‘Landru’ vervangt ‘Egmont’ die door de te grote bezetting niet uitgevoerd kon worden.

De avond begint met een reis door het barokke Europa van Händel, Purcell en Rameau onder leiding van Frank Agsteribbe. I Justiniani bespeelt instrumenten die exacte kopieën zijn van historische exemplaren. Sopraan Anne Cambier is vooral gekend als gast op concerten van het Koninklijk Paleis.

Kinderen en klassieke muziek, het is geen evidentie. H’Mused doet het op zondag met ‘Henry’. Aardvork en Koen Bosman duiken in het repertoire van Henry Purcell. Kinderen ontdekken de vertelkracht van muziek en worden ze op een toegankelijke en meeslepende manier meegenomen in de unieke wereld van de klassieke muziek. ’s Avonds kruipt Stefaan Degand in de rol van poète maudit Verlaine. Werner Van Mechelen brengt parels uit de Franse kamermuziek en liederen samen met het jong geweld van het Desguin strijkkwartet en pianist Florestan Bataillie. Basbariton Werner Van Mechelen geldt internationaal tot een van de belangrijkste zangers in zijn vak. Hij was te zien op podia van onder meer De Muntschouwburg, De Duitse opera Berlin, de Opéra de Monte Carlo. Het Desguin Strijkkwartet is een jong ambitieus kwartet dat lid is van de prestigieuze Pro Quartet Academy in Parijs. Hun visitekaartje is Klara’s Supernova. Daar wonnen ze de jury- én publieksprijs voor beste jonge professionele kamermuziekensemble 2020.

Op 11 november improviseert Thomas Enhco op werk van Johannes Brahms in de Sint-Augustinuskerk in Stasegem. De jonge Franse jazzpianist is vooral bekend in het jazzcircuit, maar toch voelt hij zich even thuis in de wereld van de klassieke muziek. Boeiend om te zien hoe hij zich laat gaan op de muziek van Brahms.

Een organisatie van CC het SPOOR, H.A.P. en Stad Harelbeke

Meer info en tickets via www.cchetspoor.be, tickets@cchetspoor.be of 056 733 420

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.