Home > Haal het doek maar op: Kon. Toneelgezelschap Knokke-Heist serveert ‘De pineut’

Haal het doek maar op: Kon. Toneelgezelschap Knokke-Heist serveert ‘De pineut’

Geschreven op 10 maart 2023 om 17:18 door Mario De Wilde

Na drie jaar coronavertraging brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist eindelijk op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 maart 2023 telkens om 20 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord de langverwachte komedie ‘De pineut’ van Georges Feydeau in een regie van Jan Charles. De cast bestaat dit keer uit Deborah Geselle, Luc & Yves Merlevede, André Woussen, Steve Poppe, Stéphanie Bogaert, Vicky Stuer, Jan De Groote, Heidi Termote, Diane Calleeuw, Georges Van Coile, Valérie Desutter, Guido Demon, Jan Pyck, Dieter Claerhout en Patrick Vercruysse.

Dit mag je verwachten
In De pineut – Le Dindon – krijgen we te maken met een aantal driehoeksrelaties. Rédillon en Pontagnac zitten allebei achter Lucienne aan, de vrouw van de Brusselse advocaat Vatelin. Die heeft vroeger in Londen een ‘folieke’ gehad met Maggy, de vrouw van de Britse zakenman Soldignac. Als Maggy naar Brussel komt, zoekt ze meteen Vatelin op. Maar wanneer hij haar liefde niet meer beantwoordt, dreigt ze met zelfmoord. Lucienne, mevrouw Pontagnac en de onstuimige Soldignac besluiten wraak te nemen op hun echtgenoten door hen op heterdaad te betrappen. Ook het echtpaar Pinchard, een gepensioneerde militaire arts en zijn potdove vrouw raken betrokken in de vele verwikkelingen, misverstanden en vergissingen. Wie uiteindelijk de pineut van al die passionele intriges wordt, kom je te weten op 23, 24 en 25 maart…

Regisseur Jan Charles 
“Het waren Knokke-Heistse jongeren die 42 jaar geleden mijn liefde voor het theater oppookten. Alles begon in het Sint-Jozefslyceum. We wonnen een paar prijzen (o.a. finalist in de prestigieuze Victor De Ruyter-prijs), versierden trips naar het Theaterfestival van Avignon en toen kwamen wijlen Maxim Willems en Karel Segers met de vraag of ik – samen met John De Bree – een theaterproject voor jongeren in het Cultuurcentrum Scharpoord wou opstarten. Maar liefst 27 jaar mocht ik het theaterproject Appassionata omhelzen.

Mijn ‘carrière’ in het amateurtheater begon in 2000. Ik regisseerde toen bij DAT De Scène Een vlo in het oor van Feydeau en ik ben heel blij dat ik die ‘carrière’ met een stuk van dezelfde auteur bij het KTKH kan afsluiten. Drie jaar geleden waren we de pineut toen we met zijn allen – een week voor de première – in ons kot moesten blijven, vandaag brengen we De pineut met bijna dezelfde, heel gedreven en getalenteerde groep.

Het betekent niet dat ik het theater in Knokke-Heist definitief vaarwel zeg. Samen met John De Bree zoek ik nieuwe uitdagingen met onze theatergroep Helegans. In Brugge regisseer ik jaarlijks Theatergroep Mozaïek, een project voor anderstaligen.   Mijn liefde voor het regisseren en het theater heb ik te danken aan de samenwerking met enthousiaste theaterbeesten en bekwame technici maar ook aan u, mijn geliefde Knokke-Heistse publiek, en de warme hartelijkheid waarmee u ons harde werken telkens weer ontvangt.”

De auteur 
Er is de laatste tijd een groeiende waardering voor het werk van Georges Feydeau (1862-1921), de auteur van talrijke blijspelen en vaudevilles. Grote theaternamen als Beckett, Adamov en Ionesco verklaarden eerder al openlijk dat ze veel aan hem te danken hadden. Het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat ook o.a. John Cleese en Monty Python inspiratie haalden uit zijn werk. Fawlty Towers had net zo goed uit de pen van Feydeau kunnen komen. Hun behoefte aan koortsachtige versnelling van de actie en verheviging van de menselijke dwaasheid waren inderdaad al aanwezig in het werk van de Franse auteur.

Tickets: Kaarten kosten 10 EURO en zijn te krijgen bij de leden, Cultuurcentrum Scharpoord 050 63 04 30, Dirk Timmerman 0479 36 66 10 en Dominiek Segaert 0479 69 18 65 of via www.ktkh.be 

1 reactie

Annie Decaluwe
Geschreven op 2023-03-10 22:59:53
Laat ons maar eens lachen

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.