Home > GSM’en terwijl je rijdt: rijbewijs vanaf nu onmiddellijk kwijt plus boete tot 500 euro

GSM’en terwijl je rijdt: rijbewijs vanaf nu onmiddellijk kwijt plus boete tot 500 euro

Geschreven op 4 juni 2024 om 07:01 door Mario De Wilde

De voorbije jaren is het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur drastisch toegenomen, ondanks nationale campagnes en controles. De tolerantie blijkt nu voorbij want het parket gaat ook in West-Vlaanderen drastisch optreden tegen bellen achter het stuur. Handvrij bellen mag nog wel, voor alle duidelijkheid. Uit cijfers van VIAS blijkt dat 8% van de dodelijke ongevallen te maken hebben met het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur. Jaarlijks zou dit leiden tot 50 dodelijke slachtoffers en 4.500 gewonden. Een te zware tol vindt het parket. Voortaan ben je dus onmiddellijk je rijbewijs kwijt als je betrapt wordt. Dat heeft het parket van West-Vlaanderen beslist. De nieuwe richtlijn is vorige week naar alle West-Vlaamse politiezones gestuurd en is nu al van kracht. Zeg niet dat je niet gewaarschuwd was. Foto Mijn Boete

Deze maatregel, die tot nu toe alleen tijdens specifieke politieacties werd toegepast, geldt nu in alle 19 politiezones van de provincie. Met deze beslissing streeft het parket West-Vlaanderen naar een uniform beleid om de verkeersveiligheid in de hele provincie te verhogen. Tot vorige week resulteerde het gebruik van een gsm achter het stuur, in het onmiddellijk betalen van een boete van 174 euro.

Filiep Jodts, procureur des konings West-Vlaanderen: “Afleiding achter het stuur is één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Met deze maatregel willen we maximaal inzetten op een mentaliteitsverandering en ontmoedigen we krachtig het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden.” Naast de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs, zullen overtreders ook voor de politierechtbank moeten verschijnen, waar de boete kan oplopen tot 500 euro, inclusief gerechtskosten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.