Home > Grote zwerfvuilactie in alle deelgemeenten van Langemark-Poelkapelle op zaterdag 17 september

Grote zwerfvuilactie in alle deelgemeenten van Langemark-Poelkapelle op zaterdag 17 september

Geschreven op 5 september 2022 om 08:58 door Mario De Wilde

Het lokaal bestuur van Langemark-Poelkapelle en de werkgroep roepen op om massaal mee zwerfvuil op te ruimen op zaterdag 17 september tijdens World Clean Up Day. De zwerfvuilactie vindt plaats in alle deelgemeenten. Om af te sluiten trakteert het bestuur ’s middags in het recyclagepark met een hapje en een drankje.
World Clean Up Day
World Clean Up Day is een burgeractie die oproept om met miljoenen vrijwilligers over de hele wereld het afvalprobleem aan te pakken. Sinds 2018 vindt de dag jaarlijks plaats op elke 3e zaterdag van september. Vorig jaar ruimden maar liefst 8,6 miljoen vrijwilligers in 191 landen, zo’n 33 miljoen kg afval op.
Het lokaal bestuur roept samen met de ‘werkgroep World Clean Up Day’ op aan alle verenigingen, straatcomités, families en individuelen om ook deel te nemen en op die zaterdagvoormiddag mee zwerfvuil op te ruimen. Via de website van de gemeente kan je inschrijven en kiezen in welke deelgemeente (zelfs welke straat!) je zwerfvuil wil opruimen.
Mooimakers
Afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis, het is ook duur. Het opruimen van zwerfvuil kost de Vlamingen meer dan 60 miljoen euro per jaar. Dat is bijna 10 euro per inwoner.
Gelukkig kunnen wij in Langemark-Poelkapelle op heel wat vrijwilligers rekenen die als Mooimakers mee het zwerfvuil in de gemeente opruimen. Sinds 2018 hebben 74 inwoners of organisaties zich als Mooimaker geregistreerd. Vooral in de coronaperiode was zwerfvuil ruimen populair: maar liefst 33 vrijwilligers meldden zich aan om Langemark-Poelkapelle proper te houden.
Ook de technische dienst ruimt regelmatig zwerfvuil op, 1.960 kg in 2020, 800 kg in 2021 en in de eerste 6 maanden van 2022 is al 725 kg opgeruimd. Verenigingen die tijdens het jaar een eigen zwerfvuilactie willen organiseren, worden door het lokaal bestuur ondersteund met het nodige materiaal en hulp van de technische dienst. Wie meer informatie wenst, kan op de website van de gemeente terecht: https://www.langemark-poelkapelle.be/mooimakers
Programma 17/09
• Vanaf 9.00u: Verzamelen op de startplaatsen per deelgemeente.
– Bikschote: kerk
– Langemark: OC Den Tap
– Madonna: OC ‘t Madointje
– Poelkapelle: kerk
– Sint-Juliaan: OC De Hazebrug
• Deelnemers ontvangen het nodige materiaal en de locatie waar ze zullen opruimen.
• Alle deelnemers begeven zich naar hun locatie en ruimen het zwerfvuil op.
• Tijdens het opruimen wordt het verzamelde zwerfvuil op een veilige en goed zichtbare plaats gezet langs de kant van de weg.
• De technische dienst zal het zwerfvuil ophalen en naar het recyclagepark brengen.
• 12.00u: Slotmoment op het recyclagepark. Het bestuur biedt elke deelnemer een hapje en een drankje aan.
Meer info:
Info en inschrijven: http://www.langemark-poelkapelle.be/zwerfvuilactie

Op de foto herken je: Heidi Coppenolle, Jan Halewyck, Dominique Cool, Laurent Hoornaert, Niels Vermeersch en Peter Vantomme. Werkgroepleden Emly Vervisch, Joke Vanlerberghe en Adelien Vergote ontbreken. ©gemeente Langemark-Poelkapelle

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.