Home > Grote werken op Grote Markt van Ieper: fietscomfortstroken en nieuwe kasseien

Grote werken op Grote Markt van Ieper: fietscomfortstroken en nieuwe kasseien

Geschreven op 3 juni 2020 om 17:07 door Mario De Wilde

In navolging van verschillende reeds aangelegde kruispunten in uitgewassen beton, was het kruispunt tussen de Dhondstraat en de Grote Markt nu aan de beurt. De kasseien op de Grote Markt tussen de Rijselstraat en de Sint-Jacobstraat werden volledig vernieuwd, de parkeerstroken hersteld en de voetpaden aangepakt. Tegelijk werden fietscomfortstroken aangelegd. Schepen Ives Goudeseune, bevoegd voor openbaar domein, licht verder toe: “Als eerste straat in de binnenstad rusten we deze weg uit met 2 fietscomfortstroken van telkens 100 cm breed. Deze zullen worden doorgetrokken richting De Leet eens de werken daar begonnen zijn. Deze fietscomfortstroken werden aangelegd in uitgewassen beton waardoor ze niet enkel een uitstekend comfort bieden aan de fietsers maar ook esthetisch heel mooi binnen dit historisch kader passen.

Binnenkort komen er ook fietssuggestiestroken aan de Kalfvaart. Ook bij de heraanleg van de diverse kasseistraten in het centrum: Lombaardstraat, Burchtstraat, Klaverstraat, Boomgaardstraat… zijn we de tweewielers indachtig geweest. Zo kozen we bewust voor duurdere mozaïeken in plaats van de vroegere kasseien. Die zijn vlakker en dus een heel stuk aangenamer voor fietsers.” Schepen Goudeseune geeft mee dat, dankzij de inzet van de uitvoerende aannemer APK uit Langemark, voorziene openingsdatum van de werken op de Grote Markt van 12 juni vanaf 16 uur gehaald kan worden. Dan zal de weg terug toegankelijk zijn voor alle verkeer.

De fietssuggestiestroken op de Grote Markt worden echter al een week eerder opengesteld voor fietsers. In primeur rolt stad Ieper de rode loper uit voor alle fietsers vanaf vrijdag 5 juni, om 17u. Ben je aan het genieten van een fietstochtje, kom je terug van uw werk, net de kindjes opgepikt van school of op weg voor een boodschap….maak gerust gebruik van jullie fietsstrook! De stad kiest doelbewust om eerst te laten infietsen en de week daarna, wanneer de weg voldoende verhard is, kan iedereen er terug gebruik van maken.

Burgemeester Emmily Talpe, bevoegd voor Mobiliteit: “Wij baseren ons wat betreft het toekomstig fietsbeleid in onze stad in hoofdorde op de resultaten van de grote bewonersbevraging die we organiseerden bij onze start als nieuw bestuur. Daar kwam de vraag naar comfortabelere fietspaden ook duidelijk naar voren. De bemerkingen en suggesties van de Ieperlingen hebben we met de nieuwe meerderheid ter harte genomen bij de opstelling van het meerjarenplan voor deze legislatuur. Sindsdien is er al hard gewerkt om het fietswelzijn te verbeteren in onze stad. Heel wat grote projecten zitten ook nog in de pijplijn waar we fietscomfort en fietsveiligheid optimaal in de plannen verwerken, denk onder meer aan de heraanleg van De Leet, de doortochten van Boezinge en Vlamertinge, de heraanleg van de Dikkebusseweg, … en ook de Vrijbosroute wordt gerealiseerd in samenwerking met de provincie. We zetten het voorbije jaar ook in op bijkomende fietsstallingen en voorzien daarenboven een pak extra plaatsen bij de heraanleg van de binnenstad.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.