Home > Grote opkomst morgen voor oecumenische gebedsviering in Sint-Salvatorkathedraal van Brugge

Grote opkomst morgen voor oecumenische gebedsviering in Sint-Salvatorkathedraal van Brugge

Geschreven op 25 februari 2023 om 11:50 door Mario De Wilde

In de Sint-Salvatorkathedraal van Brugge vindt morgen zondag 26 februari vanaf 17.00 uur een oecumenische gebedsviering plaats rond de figuur van de heilige Thérèse van Lisieux. Het initiatief voor deze viering komt van de Karmelieten in Brugge en maakt onderdeel uit van de activiteiten van de Vlaamse Karmel in het speciale jaar dat de Unesco heeft uitgeroepen bij gelegenheid van de 150ste geboortedag van Thérèse (www.therese2023.be). De bisschop van Brugge, Mgr. Lode Aerts zal in de viering voorgaan. Ook vertegenwoordigers van andere christelijke geloofsgemeenschappen in de stad zullen in de gebedsdienst participeren. Het Codarts Kerkmuziek Ensemble verzorgt de muzikale ondersteuning. Naast bisschop Lode Aerts, de hoofdcelebrant in deze viering, nemen deel:

– Pater Paul De Bois ocd, provinciaal Vlaamse Karmel

– Pater Martin Faingnaert ocd, prior Karmel Brugge

– Zuster Gerda Maria, Karmelietes van Vlamertinge

– Father Augustine Nwaekwe, Anglican chaplain of the St. Peter’s Chapel in Brugge

– Aartspriester Bernard Pechstadt, rector van de Orthodoxe Parochie van de H.H. Konstantijn en Helena in Brugge

– Dominee Jannica De Prenter, predikant van de Protestantse Kerk in Brugge

– Pastoor-deken Lieven Soetaert van de parochie Sint-Donatianus in Brugge

Alle leden van deze en andere christelijke geloofsgemeenschappen in Brugge alsmede andere belangstellenden zijn van harte welkom tijdens deze viering. De Brugse burgemeester Dirk De fauw heeft al aangegeven bij de viering aanwezig te zijn. Het Codarts Kerkmuziek Ensemble, onder leiding van dr. Hanna Rijken, is een gespecialiseerd projectkoor van (oud-)studenten van het Rotterdamse conservatorium Codarts. Vorig jaar verzorgde dit koor een ‘Evensong’ in het Engelse Klooster in Brugge.

Fototentoonstelling

De oecumenische gebedsviering gaat vergezeld van een speciale fototentoonstelling rond Thérèse van Lisieux in de kathedraal van Brugge, die te zien is van 20 februari tot en met 5 maart. Naast foto’s van haar leven zijn er ook thematische foto’s die aansluiten bij de spiritualiteit en inspiratiebronnen van de Franse heilige. De tentoonstelling is samengesteld door de ‘Amis de Thérèse’ en de Karmel van Lisieux, waar Thérèse als zuster aan verbonden was. Naast lezingen en retraites rond de figuur van Thérèse vindt er in juni in de Karmel van Gent een speciale balletvoorstelling plaats. In september komt de reliekschrijn van Thérèse van Lisieux naar Vlaanderen en doet dan ook Brugge aan.

Over Thérèse

Marie-Françoise Thérèse Martin (1873-1897) groeide als de heilige Thérèse van Lisieux uit tot een van de bekendste en populairste heiligen van de 20ste eeuw. Zij werd geboren in het Normandische stadje Alençon. Vanaf haar vroege puberteit was zij overtuigd van haar roeping om kloosterling te worden en het liefst ook tot een heilige uit te groeien. Zij wilde intreden bij het Karmelietessenklooster in Lisieux, net als twee zussen voor Thérèse hadden gedaan en een derde zus na haar deed. Ze was nog maar vijftien jaar toen ze als postulante haar kloosterleven begon, met speciale toestemming van de lokale bisschop omdat zij daar eigenlijk te jong voor was. Op 23-jarige leeftijd kreeg Thérèse de eerste symptomen van tuberculose, waaraan ze anderhalf jaar later overleden is. Haar laatste woorden waren: “Mijn God, ik hou van je”.

Herdenkingsjaar

Thérèse van Lisieux veroverde kort na haar dood de wereld met de publicatie van de geestelijke autobiografie die zij schreef: ‘Het verhaal van een ziel’. Het boek verscheen in meer dan vijftig talen en werd een bestseller. Na haar heiligverklaring in 1925 riep paus Johannes Paulus II in 1997 Thérèse van Lisieux uit tot kerkleraar. Nog steeds is in vrijwel iedere Franse parochiekerk wel een beeld van Thérèse te vinden, net als in de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge. Ook binnen de Karmelorde geldt zij als een van de meest geliefde heiligen. De Unesco wil Thérèse herdenken vanwege haar grote culturele betekenis. Daarnaast komen thema’s als internationale solidariteit, vrede en de positie van de vrouw voorbij in het herdenkingsjaar. Meer informatie is te vinden op www.therese2023.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.