Home > Grote Markt wordt de deur naar het nieuwe stadHUIS van Roeselare

Grote Markt wordt de deur naar het nieuwe stadHUIS van Roeselare

Geschreven op 16 juni 2020 om 20:19 door Mario De Wilde

In maart 2020 viel de beslissing van het college van burgemeester en schepenen over de aanstelling van het ontwerpteam. Van alle kandidaten maakte het ontwerpteam van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter het voorstel dat het beste aansluit bij de verwachtingen van de Roeselaarse burgers. Je krijgt hier in primeur een eerste blik op het gloednieuwe ontwerp van het toekomstige stadHUIS #VANRSL.

Waarom een nieuw stadHUIS?
Sinds jaar en dag bevindt het stadhuis zich in het centrum van Roeselare tussen Grote Markt en Botermarkt. Het huidige stadhuiscomplex stoot evenwel al langer op haar limieten: de moeilijke toegankelijkheid voor mindervaliden, de ligging van het onthaal, de kleine wachtruimte op piekmomenten, diensten voor de burger op verschillende verdiepingen, … Het gebouw is verouderd en bovendien niet energiezuinig en onderhoudsvriendelijk. In 2019 werd beslist om het nieuwe stadhuis op dezelfde locatie te gaan bouwen omdat een renovatie niet haalbaar was. Op die manier kan de Stad in het centrum blijven én wordt het historische gedeelte van het huidige stadhuis geïntegreerd met het nieuw te bouwen concept met werknaam stadHUIS.

In juni 2019 werd een procedure opgestart om een ontwerpteam aan te stellen. Heel wat ontwerpteams stelden zich hierbij kandidaat. Het was het ontwerpteam van B-architecten (B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter) dat als geen ander had begrepen wat de Roeselaarse bevolking verwacht van het nieuwe stadHUIS. Het concept staat helemaal in functie van ontmoeten en dienstverlening naar de burger. Tegelijk is het ontwerp ambitieus en innovatief op vlak van duurzaamheid. De burger gaf eerder dit jaar in onze online bevraging reeds aan dat deze aspecten voor hen van groot belang zijn.

Wat meteen in het oog springt op de beelden: op de Grote Markt komt een nieuwe ingang voor de burgers. Een doorzichtige wand geeft toegang en ook een zicht op de activiteiten in het stadHUIS. Hierdoor krijgt het stadHUIS opnieuw een adres op de Grote Markt. Het gebouw wordt zo met zijn indrukwekkende aanzicht van op de Grote Markt een stadHUIS waar de Roeselarenaar trots op kan zijn.

Oud en nieuw verbonden
De toekomstige generaties zullen elkaar nog altijd in de gekende Trouwzaal trouw beloven. In het gerestaureerde historische deel zal de oude gemeenteraadszaal fungeren als ontvangstruimte. Zo maakt het deel uit van het Roeselaarse museaal patrimonium. De huidige vernieuwde gemeenteraadszaal blijft de plek waar de gemeenteraad zal doorgaan, ook in de toekomst. Langs de Botermarkt komt een nieuwbouw waar de stadsmedewerkers werken.

Een centrale open zaal verbindt de historische gebouwen en de nieuwbouw. Op deze ontmoetingsplek kan je als burger terecht voor alle dienstverlening, zoals het aanvragen van identiteitskaarten of vergunningen. De gevels van beide gebouwen lopen zichtbaar in elkaar over door het gebruik van gelijkaardige kleuren en materialen. Zowel in het ontwerp van de nieuwbouw als in de binnentuin op de gelijkvloers zijn bomen en extra groene accenten te vinden.

Het ontwerpteam
De Stad is tevreden een ontwerpteam te kunnen voorstellen dat helemaal begrepen heeft waar wij als stad voor onze burgers naar toe willen met het nieuwe stadHUIS. Het ontwerpteam bestaat uit B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter.

B-architecten zal instaan voor de architectuur van de nieuwbouw van het stadHUIS en de coördinatie van het ontwerpteam. Bressers Architecten neemt het luik restauratie van het historische stadhuis en het belfort op zich. Studiebureau Arcadis levert expertise inzake stabiliteit, technieken, energieprestatie, duurzaamheid en BIM. Het Roeselaarse Atelier Arne Deruyter staat in voor het landschapsontwerp.

Het nieuwe stadHUIS opent zijn deuren in 2024
Corona heeft geen impact op de vooropgestelde datum van 2024 om het nieuwe stadHUIS in gebruik te nemen. Deze timing blijft gelden. Corona stak wel een stokje voor de officiële voorstelling die de stad in gedachten had bij de lancering van het ontwerp. Hierbij wil de Stad alsnog de burger een eerste inkijk geven in het nieuwe stadHUIS.

Dienstverlening van de stad blijft ook tijdens de werken in het centrum
Alle dienstverlening wordt tijdens de bouwwerken geconcentreerd op en rond de Munt. Hiermee kiest de stad voor een centrale ligging van de tijdelijke locaties van de stadsdiensten waardoor de dienstverlening voor elke burger toegankelijk blijft. Deze keuze levert bovendien extra bezoekers op in het kernwinkelgebied, wat een groot verschil maakt voor de handelaars die er gevestigd zijn. De Stad voert een actieve strijd tegen leegstand in het centrum. Dat speelde ook nu een rol bij de keuze voor de tijdelijke locaties van de stadsdiensten. Alle andere bestaande sites van de Stad zoals de Stedelijke Ateliers, het Welzijnshuis en Koers blijven bereikbaar op hun huidige locaties.

 Foto’s ©Third

THIRD

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.