Home > Grote groep mensen met beperkte mobiliteit op bezoek bij handelaars in Brugge

Grote groep mensen met beperkte mobiliteit op bezoek bij handelaars in Brugge

Geschreven op 1 oktober 2023 om 15:35 door Mario De Wilde

Met de slogan “De commercie kan van ons niet winnen, want wij kunnen niet binnen” en een bijhorende postkaartactie hebben vrijwilligers van Onafhankelijk Leven, Dito en andere mensen met beperkte mobiliteit vandaag actie gevoerd in Brugge. Ze gingen met handelaars en toevallige passanten het gesprek aan over mogelijke oplossingen om het winkelen voor hen gemakkelijker te maken.

“Personen met een handicap hebben recht op een sociaal leven. Dat staat in het VN-verdrag dat ons land in 2007 ondertekende. Toch zijn we in België nog niet goed bezig. Iedereen heeft het recht om mee te doen in de samenleving. Maar winkelen in een grootstad is moeilijk voor ons: er zijn veel drempels en trappen, vaak is het onmogelijk om binnen te geraken en zo bij te dragen aan de lokale economie. Want ook wij willen van tijd tot stond nieuwe sneakers of een mooie outfit, verjaardagscadeautjes voor de kinderen of met heel de familie een lekker hapje eten”, zegt Dirk Schockaert namens de actievoerders in Brugge.

Hellend vlak: stad Brugge geeft subsidies

Stad Brugge en Dito werken samen om handelszaken toegankelijk te maken. Als handelaar kan je in aanmerking komen voor een subsidie voor een hellend vlak. Sommige handelaars maakten hier reeds gebruik van, maar veel handelaars deden dat nog niet of kennen het initiatief onvoldoende. Met de actie hopen mensen met een beperkte mobiliteit de problematiek onder de aandacht te brengen. “Met een hellend vlak maak je de stad toegankelijker en ben je als handelaar aantrekkelijker voor een hele grote groep mensen die voorheen de zaak moeilijk binnen konden om hun geld te komen spenderen. Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen op die manier ten volle genieten van alle troeven die Stad Brugge hen biedt. Uiteraard is een hellend vlak maar één van de oplossingen, in de ideale wereld is de samenleving zo inclusief en toegankelijk dat we zelfs niet op een belletje hoeven te duwen om ergens binnen te geraken”, besluit Dirk Schockaert.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.