Home > Grootse innovatie West-Vlaamse bedrijven zorgt voor grootse uitdagingen

Grootse innovatie West-Vlaamse bedrijven zorgt voor grootse uitdagingen

Geschreven op 5 maart 2020 om 17:25 door Mario De Wilde

Huis Van Wonterghem heeft al sinds zijn ontstaan in 1936 een neus voor innovatie. Zo werd ook in 1967 de eerste discobar in België geïntroduceerd in de ondertussen legendarische discotheek Diedjies die dit jaar zijn 53ste verjaardag viert. Tien jaar geleden namen Grégory en Barbara Van Wonterghem de zaak over van hun charismatische vader Mark. Ze zorgden samen voor een continuïteit in het beleid en in de groei. Ook in de derde generatie maakte Huis Van Wonterghem, met zijn vier feestzalen (waarvan één in Vlaams Brabant), zijn reputatie als huis van vertrouwen helemaal waar. Die zin voor innovatie wordt ook vandaag verder gezet in de derde generatie vertegenwoordigd door Grégory Van Wonterghem.

INVESTERING IN FOODLAB/CATERING OP LOCATIE

Recentelijk werd in het centrum van Kuurne fors geïnvesteerd in een 1000 m2 groot FoodLab. Het FoodLab dient als uitvalsbasis en verlengstuk voor het recent opgerichte Van Wonterghem Catering.
Domein Maelstede en Huis Van Wonterghem zijn al decennia lang bekend als uitgelezen feestlocaties. Nu wordt daar meer en meer een dimensie aan toegevoegd door het stijgend aandeel van de catering op verplaatsing. “Zo zijn we exclusieve partner geworden in Salons de Lelie in Beauvoorde en bevoorrechte partner in exclusieve locaties zoals Hove Van Herpelgem (Kluisbergen), Hoeve de Blauwpoorte (Kortrijk) en Domein GuldenSpoor (Kortrijk)”, aldus Grégory Van Wonterghem. “Maar ook particulieren of bedrijven kunnen beroep doen op de professionele diensten van Van Wonterghem Catering. Vanaf 30 tot 1.000 man, onze ambitie kent geen grenzen. De afhaalcatering bleek tijdens de eindejaar periode een schot in de roos te zijn en blijft ook groeien.”
Op vraag van vele klanten is de afhaalcatering nu ook permanent beschikbaar en wordt vandaag ook een gloednieuwe site gelanceerd www.vanwonterghemcatering.be waar heel eenvoudig en alles online kan besteld worden.

Partnership met Urban Corp Solutions voor Mars-programma

Dat innovatie nooit ver af is, blijkt ook in het keukenteam van Huis Van Wonterghem. Daarom werd een partnership opgestart met het researchprogramma van Urban Crop Solutions. In de FarmFlex-container worden kruiden ontwikkeld en optimaal gekweekt.
Er wordt nu ook samen geëxperimenteerd om zaden te kweken en te reproduceren in deze geconditioneerde omgeving, wat belangrijk kan zijn voor mogelijke buitenaardse missies. Via dit partnership tussen Huis Van Wonterghem en Urban Crop Solutions wordt ook deelgenomen aan het Mars Mission Program.

Partnership en pilootproject met Lano voor revolutionair tapijt

Zopas werd Domein Maelstede volledig gerestyled, letterlijk van kop tot teen, van nieuwe stoelen tot het plaatsen van een baanbrekende vloerbedekking. Tapijtproducent Lano en het Amerikaanse concern Mohawk (ook gekend van QuickStep) lanceren voor het eerst een nieuw tapijt gemaakt op de Lano-site in Harelbeke. Het SmartStrand tapijt met gepatenteerde Nanoloc-technologie resulteert in een uitzonderlijk duurzaam en zacht tapijt met innoverende vezels die geen vuil opnemen. Domein Maelstede krijgt als piltootproject de primeur voor de horecasector. Tijdens de krokusvakantie werd Maelstede volledig uitgerust met dit Forever Clean tapijt, zoals Lano het zelf noemt. Een ideale showcase op een boogscheut van de hoofdzetel van Lano. Via Maelstede hoopt Lano ook zijn internationale klanten te overtuigen van zijn baanbrekend product.

LANO LEGT EERSTE INNOVATIEVE CLEAN-TAPIJT ‘MADE IN HARELBEKE’ BIJ HUIS VAN WONTERGHEM 

Lano legt het eerste Smart Strand Forever Clean-tapijt bij Huis Van Wonterghem. Het bedrijf van CEO Joe Lano sloot jaren geleden een deal met het Amerikaanse Mohawk (de nummer één wereldwijd in vloerbekleding) om hun Smart Strand aanbod te produceren en te commercialiseren in Europa. Smart Strand tapijt is uniek in zijn soort: het is niet alleen het meest onderhoudsvriendelijk tapijt, het is ook het enige tapijt dat tegelijk sterk én zacht is en geschikt is voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Sinds dit jaar krijgen de kwaliteiten een extra Forever Clean behandeling waardoor het tapijt nog onderhoudsvriendelijker is. Al deze kenmerken maken van Smart Strand Forever Clean het ideale tapijt voor projecten waar de vloerbekleding het hard te verduren krijgt en waar men niet onmiddellijk aan tapijt denkt. De samenwerking met Van Wonterghem, een project van ruim 1000 m² in hun feestzalencomplex in Kuurne, is voor Lano een unieke kans om aan te tonen dat het SmartStrand Forever Clean tapijt klaar is voor de uitdaging.

HUIS VAN WONTERGHEM EN URBAN CROP SOLUTIONS INNOVEREN VAN WEST-VLAANDEREN TOT OP MARS

Langs de Brugsesteenweg, vlakbij Domein Maelstede, staat al geruime tijd een container. Het gaat om een project van Urban Crop Solutions en Huis Van Wonterghem. Er worden kruiden in geteeld in optimale omstandigheden. De
kruiden worden gebruikt voor gerechten bij Huis van Wonterghem. De meesterkoks van Huis Van Wonterghem geven hun advies bij de resultaten van de proefteelten van Urban Crop Solutions. Het is een ecologisch sterk geavanceerd systeem want er komt geen water kijken bij het hele doorloopproces. Dankzij de container kan je waar ook ter wereld om het even welk gewas telen. Dit resulteerde in het idee om mee te dingen in diverse ruimtevaart researchprogramma’s van NASA waarbij testen worden uitgevoerd met kruiden voor een eventuele missie naar Mars, en dat samen met diverse onderzoeksinstellingen.

Groep Van Wonterghem (Domein Maelstede, Diedjies en het Gravenhof onder leiding van Grégory van Wonterghem) en vertical farming solutions provider Urban Crop Solutions werken al vier jaar samen. Ondanks het feit dat beide bedrijven in verschillende sectoren actief zijn, is de samenwerking een match met innovatie als grootste drijfveer. Huis Van Wonterghem focust op het serveren en innoveren van catering services aan de eindconsument en Urban Crop Solutions focust op het leveren van op maat gemaakte innovatieve teeltsystemen voor de verticale landbouw.

Huis Van Wonterghem heeft een getalenteerd keukenteam, onder leiding van chefs Jelle Cattelein en Dieter Deboo. Beiden zijn steeds op zoek naar vernieuwing op het bord en het creëren van de ultieme beleving voor hun cliënteel. In de Urban Crop Solutions verticale teeltcontainer ‘FarmFlex’, worden dagelijks verse kruiden, groenten en culinaire bloemen geoogst en rechtstreeks vertaald naar smaakvolle recepten in de keuken. Daarnaast wordt ook geëxperimenteerd met het verwerken van deze plantjes tot pesto’s, sauzen, mousses en extracten voor thee.
“Het vergaren van operationele kennis en de unieke positie van Huis Van Wonterghem als stand-alone toeleveringsbedrijf, werkt als een uniek leerplatform en draagt bij aan de commerciële, internationale activiteiten van Urban Crop Solutions”, aldus Maarten Vandecruys.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.