Home > Groen licht voor nieuwe 600 meter lange westelijke strekdam Blankenberge, werken duren twee jaar

Groen licht voor nieuwe 600 meter lange westelijke strekdam Blankenberge, werken duren twee jaar

Geschreven op 1 augustus 2022 om 11:48 door Mario De Wilde

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en het lokaal bestuur Blankenberge hebben een akkoord over de nieuwe westelijke strekdam aan de haven. Die komt er om de verzanding in de havengeul tegen te gaan. De nieuwe dam zal deels toegankelijk zijn voor wandelaars. “De 600 meter lange dam moet er in eerste instantie voor zorgen dat de havengeul minder verzandt,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

De jachthaven van Blankenberge heeft een korte, smalle en tegelijk ondiepe haveningang dicht bij zee. Jaarlijkse stormen en een verhoogd zandtransport door sterke erosie van het strand van Wenduine leiden tot een snelle verzanding van de havengeul. Dat zorgt voor een gevaarlijke situatie voor de pleziervaart. Samen met het langdurige uitbaggeren, zorgt dit voor een moeilijke toegankelijkheid van de jachthaven.

De nieuwe strekdam moet, in combinatie met een bufferzone ten westen ervan, het langstransport van het zand beter tegenhouden. De nieuwe dam zal ongeveer 600 meter lang zijn. Wandelaars zullen toegang hebben tot de eerste 180 meter. Daarna kunnen ze via een trap naar het strand. Vlaams minister Lydia Peeters: “Het nieuwe concept van een toegankelijke strekdam moet natuurlijk de toenemende verzanding van de havengeul tegengaan. Op vlak van mobiliteit en veiligheid een noodzakelijkheid die nu ook als publieke ruimte zijn meerwaarde blijft behouden.” De bovenkant ervan blijft in normale omstandigheden maar ook bij hoogwater en springtij steeds volledig zichtbaar voor het scheepvaartverkeer.

Björn Prasse, burgemeester Blankenberge: “We steken het niet onder stoelen of banken dat het een vurige wens was van het bestuur om de nieuwe westelijke strekdam zo veel als mogelijk toegankelijk te houden voor wandelaars en fietsers. Dat is een absolute meerwaarde voor een toeristische badstad als Blankenberge, die de troef van zijn jachthaven en het staketsel op die manier maximaal in de kijker blijft zetten. Nu zal je zo’n kleine 200m zeewaarts op de nieuwe strekdam kunnen om naar de binnenvarende bootjes en de Blankenbergse skyline met zijn vuurtoren, Casino en Pier te turen. Een ontoegankelijke strekdam zou een gemiste kans geweest zijn. Het voorliggende concept gaat de zware verzanding in de havengeul tegen, is veiliger voor de jachthavengebruikers én biedt de recreant de mogelijkheid langsheen de havengeul te kuieren. The best of both worlds.”

Op de kop van de dam komt een nieuw havenlicht. Kleurengecodeerde boeien en buispalen moeten de scheepvaart geleiden. Het betonnen Westerstaketsel verdwijnt uiteindelijk helemaal. Het bestaande Oosterstaketsel met de originele en beschermde houten constructie blijft behouden. De werken starten ten vroegste in oktober 2023 en duren ongeveer twee jaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.