Home > Groen licht voor de bouw van nieuw zwembad in Ieper en dat wordt geheel fossielvrij

Groen licht voor de bouw van nieuw zwembad in Ieper en dat wordt geheel fossielvrij

Geschreven op 1 maart 2024 om 07:17 door Mario De Wilde

Reeds eind 2018 rees de vraag hoe het verder moest met ons zwembad dat duidelijke slijtagesporen begon te vertonen. In 2019 bestelde AGB Vauban daarom een haalbaarheidsstudie bij een gespecialiseerd ingenieursbureau om uit te maken hoe het verder moest met ons zwembad. De conclusie die er in september van dat jaar kwam was duidelijk. De kosten vereist om nogmaals een grondige renovatie te doen op grondvesten waarvan delen al van begin de jaren ’70 dateerden waren economisch niet verantwoord. Hierop werd de aanzet gegeven om de bouw van een nieuw, kwalitatief en toekomstgericht zwembad te bouwen. Voor projectondersteuning werd Belfius Bank – team Public Real Estate onder de arm genomen.

De stad wil een duurzame en kwaliteitsvolle zweminfrastructuur aanbieden, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen waar er nog meer dan vroeger kan ingezet worden op het leren zwemmen voor kinderen en jongeren. Een modern en volledig uitgerust zwembad waar scholen, groepen, sport- en zwemclubs hun plaats behouden. Maar ook een zwembad waar ouders met jonge kinderen meer dan welkom zijn in een aangepaste en speelvriendelijke omgeving.

“Ieper gaat voor een zwembad gericht op sportieve zwemmers, waar jonge gezinnen zich thuis voelen, de scholen voldoende zwemwater krijgen en de clubs zich verder kunnen ontwikkelen. Ook het nieuwe zwembad zullen we zelf blijven uitbaten zodat we dit in de toekomst kunnen blijven garanderen. Bovendien namen wij heel recent een zwembadcoördinator in dienst die zal inzetten op een maximale benutting van de mogelijkheden die dit nieuwe zwembad zal bieden”, aldus Patrick Benoot, voorzitter AGB Vauban en schepen van sport

Focus op het sportieve
Met dit nieuw stedelijk zwembad wil Ieper tegemoet komen aan de noden en behoeften van alle gebruikers. De klemtoon ligt op leren zwemmen, bewegen, sportzwemmen en competitie. Maar er is ook aandacht voor de allerjongsten die op een speelse manier de watersport leren kennen. Dit springt in het oog:

-Een sportbad van 25×25 meter.

-Het bad is voorzien van 10 competitiebanen van 2,5 meter breed.

-Er kunnen tot 12 trainingsbanen in gelegd worden van elk 2 meter breed;
-Een groot instructiebad van 8×15 meter en 3 meter diep met beweegbare bodem;
-Een mooie recreatiezone met familieglijbaan;
-Een tribune met plaats voor zo’n 150 personen;
-Een aantrekkelijke cafetaria die de volledige sportsite kan bedienen;
-Op de eerste verdieping burelen voor de sportdienst en een ruime, opdeelbare polyvalente zaal;
-Bijzondere aandacht voor een goede toegankelijkheid voor iedereen.

“We hebben de voorbije jaren goed geluisterd naar de wensen en noden van alle gebruikers en onze medewerkers. Ook alle stedelijke adviesraden werden bevraagd. Een vertegenwoordiger van de sportraad en een raadslid van de oppositie zaten mee aan tafel voor het evalueren van de verschillende ontwerpen. Deze ruime participatie en samenwerking hebben geleid tot dit geslaagde resultaat”, aldus nog Patrick Benoot, voorzitter AGB Vauban en schepen van sport

Fossielvrij

Het nieuwe zwembad zal op basis van warmtepompen werken en dus geen gebruik maken van fossiele brandstoffen. Tevens wordt er maximaal ingezet op zonnepanelen. Daarmee wordt dit zwembad één van de voorlopers in de sector. Dit is niet alleen goed voor het milieu. Door de onstabiele gasprijzen is het ook financieel een verstandige keuze op lange termijn. Met deze extra investering in duurzaamheid en uiteraard ook door de hogere bouwprijzen werd het totale investeringsbedrag opgetrokken van 14 naar 16 miljoen euro. De Vlaamse overheid geeft ons een toelage van 1,14 miljoen omdat het zwembad een meerwaarde is voor de hele zuidelijke Westhoek. En zelfs daarbuiten, want dankzij een nauwe samenwerking met de Vlaamse Zwemfederatie tijdens de ontwerpfase is het nieuwe zwembad geschikt voor een Belgisch Jeugdkampioenschap korte baan.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.