Home > Grijze nutskastjes in Diksmuide opgevrolijkt met kunst van de academie

Grijze nutskastjes in Diksmuide opgevrolijkt met kunst van de academie

Geschreven op 25 mei 2021 om 16:17 door Mario De Wilde

In het stadscentrum werden acht grijze nutskastjes creatief aangekleed met kunst. Het stadsbestuur werkte hiervoor samen met de kunstacademie. Je vindt de kastjes in de Maria Doolaeghe-, Fuselier- en IJzerlegerstraat. Volgend jaar en in 2024 worden nog een reeks kastjes opgevrolijkt. Het idee werd geopperd door gemeenteraadslid Koen Coupillie. Die zag in de grijze nutskastjes die je overal terugvindt de ideale basis om kunst in de straten te integreren. Het stadsbestuur was dit idee meteen genegen en ging over tot actie. In totaal werden acht nutskastjes in de Maria Doolaeghe-, Fuselier- en IJzerlegerstraat overplakt. De meest symbolische is zonder twijfel het nutskastje bij de woonst van voormalig cultuurschepen Jan Van Acker, die overleed in oktober vorig jaar. “Hij vond dit als kunst- en cultuurliefhebber een fantastisch project.  Ik ben zeker dat hij trots zou zijn als hij dit nutskastje bij zijn woning zou zien. Je ziet er de voormalige site van de residentie van de zwartzusters in de late vijftiende eeuw die zich op diezelfde locatie bevond”, aldus cultuurschepen Katleen Winne.

Goedkeuring eigenaar, hulp van de academie

De cultuurdienst rolde de start van dit project uit in de omgeving van hun eigen site. Ze bekeken wie de eigenaar van de kastjes was en vroegen alvast goedkeuring om ze in een nieuw jasje te steken. Bij de acht geselecteerde nutskastjes was dat ofwel het Agentschap Wegen en Verkeer of Fluvius. Daarna schakelden ze de hulp in van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst in Diksmuide. Door de lange sluitingsperiode omwille van de coronamaatregelen werd de deadline uitgesteld.

Verschillende ontwerpen

De leerlingen van de academie gingen aan de slag met oude postkaarten of creëerden zelf een inhoud voor de nutskasten. Verschillende leeftijden werkten hieraan mee, dit gaat van achtjarigen tot volwassenen. Met oude postkaarten gingen ze aan de slag. Daar tekenden ze dan extra elementen bij of ze verwerkten ze op een creatieve manier.

-Maria Doolaeghestraat (5 kasten)Parking CC Kruispunt: basis was een oude postkaart van het Konijnenstraatje. Je krijgt het zicht als je met je rug naar het kastje staat en richting Grote Markt kijkt.

Straatkant lokaal dienstencentrum: basis voor de drie kasten naast elkaar was een oude postkaart ‘Paterstraat’. Op de linkse kast van de drie zie je een detail van het huis waar Maria Doolaeghe geboren is.

Iets dichter naar de verkeerslichten toe: volledig eigen ontwerp door de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten DiksmuideFuselierstraat (2 kasten)Eigen collage door de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten Diksmuide Basis was een oude postkaart van de voormalige site van de residentie van de zwartzusters in de late vijftiende eeuw die zich op diezelfde locatie bevond.

IJzerlegerstraat (1 kast)Hier werd een postkaart gebruikt van het St. Rochuskerkje – dit werd in kant nagebootst.
Expo kunstacademie vanaf 21 juni

Vanaf maandag 21 juni kun je in de foyer van CC Kruispunt genieten van de eindexpo van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten. Het is de expo van de afstudeerders van vorig en dit jaar uit de tekenkunst, schilderkunst, kunstambacht textiel en de derde graad beeldatelier. Je vindt er ook beelden van hoe het project van de nutskastjes tot stand kwam. De expo is een week lang toegankelijk voor iedereen. De leerlingen zelf houden er toezicht.

Volgend jaar opnieuw een reeks

Met dit project werden acht nutskastjes opgevrolijkt met kunst voor een kostprijs van 3.897 euro inclusief btw. Ook in 2022 en 2024 wil het stadsbestuur een reeks nutskastjes aanpakken. Om welke locaties het zal gaan of met welke partner ze deze keer zal samenwerken wordt momenteel bekeken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.