Home > Gratis theater voor Veurnse leerlingen van het basis- en secundair onderwijs

Gratis theater voor Veurnse leerlingen van het basis- en secundair onderwijs

Geschreven op 27 februari 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Heeft jouw kind onlangs ook deelgenomen aan een activiteit buiten de schoolmuren, in Dienstencentrum De Zonnebloem of Stadskantoor De Seylsteen? Dan is er veel kans dat het een theaterstuk of lezing was die georganiseerd werd door Stad VeurVeurne is een scholencentrum. Tijdens het schooljaar trekken er dagelijks 3.000 kinderen en jongeren in onze stad naar de schoolbanken. Stad Veurne biedt hen tijdens de lesuren een aantal activiteiten aan, van sport over cultuur naar preventie. Dit aanbod is ondertussen een jarenlange traditie van samenwerking tussen alle scholen en de stad.

Voor elk jaar van het secundair onderwijs werd een theaterstuk opgevoerd dat kaderde binnen de preventieopdracht van stad en school. Naargelang de leeftijd behandelden die de thema’s cyberpesten, drugs, scheiding, immigratie, gezonde voeding en verkeersveiligheid. De bedoeling is om de thema’s aan te kaarten in de taal van de leerlingen en bespreekbaar te maken. Het lessenpakket dat erbij hoort, is een aanzet om er verder werk van te maken op school. De deelname aan die opvoeringen is volledig gratis. Aansluitend bij zijn opvoering Flits rond verkeersveiligheid, kwam auteur en acteur Wim Geysen ook lezingen geven aan diezelfde groep jongeren over zijn literair werk.

Alle leerlingen van de lagere school waren op vrijdag 21 februari welkom in Dienstencentrum De Zonnebloem voor een theaterstuk in het kader van de Jeugdcultuurweek. Fijnbesnaard & Co bracht er 3 muzikale voorstellingen, één per graad. Via muziek hebben ze het over taal, dieren, erfgoed, STEM en verbinding, om op die manier de kinderen de wereld beter te leren begrijpen. De leerlingen betalen een kleine bijdrage, de stad past gul bij.

Ondertussen is ook de Jeugdboekenmaand gestart en krijgt elke klas een aangepast aanbod. Voor de oudste kleuters slaat Guy Daniëls zijn grote verteltent op in de bib. De kinderen van het eerste leerjaar komen langs voor een boekenspeurtocht en maken zo kennis met de werking van de bib. Auteur Reine De Pelseneer neemt de kinderen van het tweede leerjaar mee naar boekenland en vertelt honderduit over haar beroep. Professor Tijdgeest komt op bezoek, die de leerlingen van het derde leerjaar op sleeptouw neemt voor een dolle tijdreis naar verleden, heden en toekomst. De vierde- en zesdeklassers gaan met de iPad aan de slag voor een spannend Bibsterspel. Schrijfster Mathilda Masters brengt weetjes tijdens een interactieve lezing voor de leerlingen van het vijfde leerjaar. Deze activiteiten worden gratis aangeboden door de stad. De kinderen zorgen in ruil voor een toepasselijk decor in de bib, met hun knutsel- en tekenwerkjes rond het jaarthema Tijd.

Fre Devos: “Een boek, een podium, een verhaal: onze stad laat haar grote en kleine leerlingen cultuur beleven. Met gratis theater en lezingen geven we onze kinderen een bredere blik op de wereld.”

Elise Sticker: “In Veurne gaan onderwijs en cultuur hand in hand. Alle leerlingen uit het kleuter, het basisonderwijs en het secundair onderwijs komen door de theaterstukken op een creatieve manier in contact met verschillende actuele thema’s zoals cyberpesten, drugs, scheiding, immigratie, gezonde voeding en verkeersveiligheid . Tijdens de lessen wordt hiermee verder aan de slag gegaan.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.