Home > Goed nieuws voor prentenliefhebbers: de expositie in Brugge en het boek ‘European Old Master Drawings

Goed nieuws voor prentenliefhebbers: de expositie in Brugge en het boek ‘European Old Master Drawings

Geschreven op 20 maart 2019 om 14:10 door Mario De Wilde

Deze middag ging in het Arentshuis in Brugge de boekvoorstelling door van de recent verschenen publicatie ‘European Old Master Drawings from the Bruges Print Room’, uitgegeven door Lannoo en redactie door Virginie D’haene. Directeur Till-Holger Borchert verwelkomende burgemeester Dirk De fauw waarna door Virginie D’Haene, voormalig adjunct-conservator bij Musea Brugge, het boek voorgesteld werd. Later volgde ook een korte rondleiding in de collectiepresentatie door Virginie. Het boek, dat in de Museumshop aan 55 euro te koop is, is in het Engels uitgebracht maar er kan ook een NL-talige flyer verkregen worden.

N.a.v. deze publicatie kwam ook  de collectiepresentatie ‘De sleutel tot alle kunsten. Meestertekeningen uit het Brugse prentenkabinet’ in het Arentshuis tot stand. Aan zowat alle types van kunstwerken gaat een voorbereidende tekening vooraf: van schilderijen, muur- en plafondschilderingen, beeldhouwkunst en prenten tot glasramen en edelsmeedwerk. Daardoor etaleert de tekenkunst een grote rijkdom aan technieken, formaten, functies, stijlen en afgebeelde onderwerpen. Het uiteindelijk uitgevoerde kunstwerk is niet altijd bekend of bewaard gebleven. Maar, voor de aandachtige toeschouwer openbaart een tekening een schat aan informatie. Die voorontwerpen zijn de getuigen bij uitstek van het creatieve proces van de kunstenaar. Ze tonen de zoektocht en voorbereidingen, vanaf het verzamelen van de eerste ideeën en motieven tot het uittekenen van het definitieve ontwerp op ware grootte.

Uitzonderlijke expositie tot 18 augustus
Het Prentenkabinet van Musea Brugge bewaart al jaren met veel zorg oude meestertekeningen van onder andere Frans Floris, Roelandt Savery, Ambrosius Francken, Govert Flinck, Jan van Mieris, Federico Zuccaro, Jacques Callot en Pierre Mignard. Deze fragiele werken worden tegen het UV licht beschermd en zijn normaal niet te zien en, maar voor deze collectiepresentatie worden ze heel uitzonderlijk tentoongesteld in het Arentshuis.
In het kunsthistorisch onderzoek werd deze minder bekende Brugse tekeningencollectie tot nu toe veelal over het hoofd gezien. Een nieuwe, wetenschappelijke publicatie zet de vijftig meest boeiende 16de- tot vroeg 18de-eeuwse Europese tekeningen echter in een nieuw daglicht. Het is naar aanleiding van deze wetenschappelijke publicatie dat het publiek een intieme blik kan werpen op deze bijzondere werken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.