Home > Goed nieuws voor boekenwurmen: Kortrijkse bibliotheekcollectie breidt fors uit

Goed nieuws voor boekenwurmen: Kortrijkse bibliotheekcollectie breidt fors uit

Geschreven op 7 maart 2019 om 15:49 door Mario De Wilde

Het college van Kortrijk keurde eind vorige maand de gunning voor de aankoop van de bibliotheekcollectie voor de komende vier jaar goed. Alles samen gaat het over een bedrag van € 740.000, gespreid over vier kalenderjaren.
Boekenwolf (strips) en Etiket (kinder- en jeugdboeken) zijn twee regionale aanbieders die het haalden. Daarnaast levert Muziek-al uit Aalter de komende twee jaar alle cd’s en dvd’s. De aankoop van volwassenenboeken gebeurt via een Europese aanbesteding waarvan het resultaat eind deze maand bekend zal zijn. De aankoop van de bibliotheekcollectie is in handen van de verschillende experten van het team collectie, met Valerie Dekeyzer en Chris Vandenbroucke als sturende krachten. Daarnaast kan elke bibliotheekbezoeker ook zelf een aankoopsuggestie doen, online of aan de onthaalbalie.

Uit het recent gebruikersonderzoek van de VUB (2018) bij 107 Vlaamse openbare bibliotheken bleek dat bibliotheekbezoekers de aanwezigheid van nieuwe materialen en de fysieke collectie in de bibliotheek erg belangrijk vinden. Jaarlijks koopt de bibliotheek van Kortrijk bijna 24.000 nieuwe titels aan. In combinatie met de literaire ontmoetingen in Het Penhuis, de maandelijkse voorleesuurtjes voor kleuters, het jeugdboekenfestival, MuziekBoutique, de boekenbeursbus en het Memento woordfestival Kortrijk op 15-16-17 maart zorgt de bibliotheek zo ook in 2019 voor een zeer gevarieerd aanbod. Schepen Axel Ronse tipt: mijn favoriete jeugdboek: Pluk van de Petteflet.

De cijfers:
•volwassenenboeken: € 400.000
•jeugdboeken: € 232.000
•strips: € 48.000
•audiovisuele materialen: € 60.000

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Wat ben ik trots om tijdens deze jeugdboekenmaand zo’n belangrijke investering te mogen aankondigen. Onze bib is een echte parel. Wist je dat we een collectie hebben van ruim 231 000 boeken, waarvan 109 850 jeugdboeken? En maar liefst 29 103 vinylplaten! Deze investering van 740.000 euro zorgt ervoor dat we de collectie permanent vernieuwen. Zo blijft het aanbod fris en gevarieerd en brengen we leesplezier voor iedereen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.