Home > Gisteren was er de officiële opening van de Peace Bridge bij Pacific Eiland in Ieper

Gisteren was er de officiële opening van de Peace Bridge bij Pacific Eiland in Ieper

Geschreven op 30 april 2023 om 11:11 door Mario De Wilde

Gisterennamiddag werd door Minister van Toerisme Zuhal Demir en voorzitter van Westtoer en gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu de Peace Bridge in Ieper officieel geopend. De Peace Bridge is één van de 25 projecten die kaderen in het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields rond de Eerste Wereldoorlog, ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen .
De brug ligt er eindelijk
Robert Van Eygen, zaakvoerder Pacific Eiland en initiatiefnemer van de Peace Bridge: “Na een zwangerschap van 8 jaar, heb ik er nu een 1,2,3,4, 5de kindje bij… we hebben lang getwijfeld over de naam: wuk zou de goeie vlamsche name hier zien vor een brugge én vrede “ ‘t vredes-brugsche an ‘t eilandje”? Mo ’t kind weegt wel 16 ton, is 17 meter lang en 3 meter breed. En we goan toen nog nie klappen over de pries. ‘k Zoen ’t eigenlijk de “vree-brugge van ‘t eilandje” moeten noemen. Maar door het intens multicultureel aspect zou de naam toch best in ’t Engels zijn, iets met brug: Bridge … Bridge-it ah ja Brigitte, dat is een mooie naam ik ken een clevere madame die Brigitte noemt. Zij is ook de mama van mienen besten moat: Simon, de bedenker trouwens van dit project, hij dacht aan “Peace Bridge”. … WAY NOT. Omdat ik op een dag een droom had, ik, Robert Van Eygen, als geboren en getogen inwoner van de vredesstad Ieper de vele duizenden slachtoffers van WO I dankbaar zou kunnen gedenken, zij die hier gestreden hebben voor onze vrijheid, die hun leven opgeofferd hebben totdat wij terug in vrede konden leven op onze gezapige Vlaamse Velden. Deze woelige droom komt vandaag tot werkelijkheid en zal het vestingslandschap voor de komende 100 jaar tekenen.”

“De Peace Bridge is een harmonieuze combinatie van kunst, monument en brug, die het pijnlijke verleden, de immense tragedie van WO I omslaat naar een positief verhaal. Deze permanente woordenbrug is niet alleen een stilte-plek, ten midden rust en natuur … where you can feel Flanders Fields. Het is ook functioneel en zal de komende 100 jaar een veilige toegang verlenen naar “het goede leven”: ’t Eilandje is by the way al zesennegentig jaar een recreatiedomein. Het is alsof dit kunstwerk er gewoon moest komen. Ze is voortaan dag en nacht tot uw beschikking. Kom er onthaasten, de Peace Bridge / is van ons. Onze Peace Bridge zal de vredesboodschap van Ieper versterken. en de komende generaties inspireren tot reflectie met als doel een universele verdraagzaamheid
Mijn marreintje die beide oorlogen moest doorstaan zei dit simpelweg met haar woorden: “ik willen met niemand gen ruzze!” Onze Peace Bridge is ook het tastbaar bewijs dat hier 128 landen gestreden hebben. In totaal spraken al deze landen 86 talen. Bedankt aan Toerisme Vlaanderen en Toerisme Westtoer om mijn droom te faciliteren.
Bedankt voor de inhoudelijke steun waarmee jullie “over de brug” zijn gekomen. My Peace Bridge dream is my way to remember them!”
Historische en nieuwe landmarks in de Westhoek.
Het themajaar LANDSCAPES ontsluit de verhalen achter het aangrijpende herdenkingslandschap van de Westhoek waar kraters, bunkers, monumenten, begraafplaatsen velden en dorpen tekenen. Iconische sites en unieke landmarks die het landschap doorkruisen en het verleden tastbaar maken. “Met driejaarlijkse themajaren houden we bewust de aandacht voor het thema van de Eerste Wereldoorlog. Van af eind april 2023 tot eind augustus 2024 richten we onze blik op het herdenkingslandschap van de Westhoek tijdens LANDSCAPES | Feel Flanders Fields. Het unieke Westhoeklandschap is een intense plaats van herinnering, die de tijd een halt toeroept en vergeten onmogelijk maakt. De Westhoek met zijn littekens uit het oorlogsverleden, is en blijft een baken van hoop en een vaandeldrager voor vrede. LANDSCAPES | Feel Flanders Fields telt 25 goedgekeurde projecten. Een zeer divers, geslaagd en Westhoekbreed programma werd ontwikkeld van zowel private en publieke partners.

De Peace Bridge van Paific Eiland, een initiatief dat bezield wordt door ondernemer Robert Van Eygen, is één van die prachtige initiatieven genomen door een private ondernemer, die leeft en werkt in dit herdenkingslandschap en daar ook mee zijn steentje aan toe wil bijdragen. De Peace Bridge vormt een nieuw baken van vrede, het is een harmonieuze combinatie van kunst, monument en architectuur. Een gedenkteken dat inspireert tot reflectie op de Vestingen van Ieper vredesstad en Westhoek vredeshoek. Voor het publiek zal deze brug steeds toegankelijk zijn, en door de integratie van het woord ‘vrede’ in de 86 talen die hier tijdens de eerste Wereldoorlog werden gesproken, maakt het ook een statement van universele verdraagzaamheid”, aldus Sabien Lahaye Battheu , gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “In de Westhoek zijn lokale ondernemers zeer sterk betrokken. Ondernemers zijn niet alleen sterk in hun vak maar hebben ook vaak een passie voor de geschiedenis van hun streek. Je krijgt niet alleen lekkers op je bord of een comfortabele hotelkamer maar ze vertellen je verhalen over de eerste wereldoorlog op de plek waar ze wonen, werken en kunnen getuigen over het belang van vrede. Een boodschap die vandaag de dag even belangrijk is als meer dan 100 jaar geleden.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.