Home > Gezocht: 100 Bruggelingen, met een raam in de Brugse binnenstad, die een weesgedicht willen adopteren

Gezocht: 100 Bruggelingen, met een raam in de Brugse binnenstad, die een weesgedicht willen adopteren

Geschreven op 3 november 2022 om 13:35 door Mario De Wilde

De oproep van Buurtcentrum Sconevelde uit Male bij Brugge om een of meerdere gedichten in te sturen, is niet in dovemansoren terechtgekomen. Op dit moment zijn de organisatoren een selectie aan het maken; 20 gedichten zullen weerhouden worden om in het straatbeeld te verschijnen tijdens de Poëzieweek 2023. Vanuit de Openbare Bibliotheek Brugge zet men mee de schouders onder het poëzieproject dat eind januari op Male zal lopen.

Ondertussen is het project al concreter geworden. Het initiatief rond poëzie op Male door Jean-Marie Petyt zal een mooie plaats krijgen binnen het project Weesgedichten. Vorig jaar nam de Brugse bibliotheek hier ook al aan deel, onder de slogan ‘Weesgedicht zkt Adoptieraam’.

Dit initiatief van bibliotheek Utopia Aalst, al voor het derde jaar op rij, wordt nu reeds gedragen door meer dan 60 bibliotheken. Maud Vanhauwaert schaart zich als meter en ambassadeur achter het project en 100 dichters leverden een gedicht aan. Er kunnen 100 Bruggelingen, met een raam in de Brugse binnenstad, vanaf 15 december 2022 een weesgedicht adopteren. Letteraars komen vervolgens op hun vensterraam het gedicht plaatsen in het kader van de Poëzieweek (26 januari tem 1 februari 2023). Dit jaar is er dus ook het luik in Male waar twintig gedichten van lokaal dichterstalent op de ramen van adopterende Malenaars zullen geplaatst worden.

Je kan alle info en de 100 gedichten voor de binnenstad reeds terugvinden op www.weesgedichten.be. Binnenkort zullen dus ook de 20 geselecteerde gedichten van Male op deze website verschijnen. Het adopteren van de Maalse gedichten zal echter niet online verlopen, maar zal in de week van 15 december ‘live’ kunnen gebeuren in bibliotheek Sint-Thomas of tijdens de kerstmarkt van Sconevelde op zaterdag 17 december. Er zijn al heel wat lokale handelaars geïnteresseerd om een gedicht op hun vitrine te laten schrijven, net zoals de scholen Kantelberg en Context zijn daar alvast toe bereid.

Lies Vandenbroele, verantwoordelijke filiaal De Zorge en Sint-Thomas: “Gekoppeld aan de raamgedichten willen we graag tijdens de Poëzieweek een poëziewandeling organiseren die langs de deelnemende gedichten/ramen passeert (afhankelijk van de locatie al dan niet allemaal). Het zou leuk zijn mochten de poëten dan hun eigen gedicht voordragen wanneer er langs gepasseerd wordt. Na de wandeling zouden we alle deelnemers aan de wandeling uitnodigen in buurtcentrum Sconevelde voor een hapje en een drankje. Meer info volgt zeker later.

We zoeken trouwens nog vrijwilligers die de week voorafgaand aan de Poëzieweek (19 tem 25 januari 2023) één of meerdere gedichten willen schrijven op de hen toegewezen ramen, zowel in Male als in de binnenstad. Wij zorgen voor de nodige ondersteuning: stiften, parcours, begeleiding….” Foto Dorsoduro

 

 

1 reactie

Jean-Marie Petyt
Geschreven op 2022-11-03 21:45:37
Dag Mario, Fijn te lezen over het poëzieproject Male Januari 2023 en hoe het zich stilaan concretiseert. Fijn dat het via dit artikel in het Nieuws van West Vlaanderen kans maakt een ruimere bekendheid te krijgen. Mogen we hopen op heel wat fijne reacties? Jean-Marie Petyt

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.