Home > Gesneuvelde gendarmen worden eind augustus herdacht aan gedenkplaat ‘Gevecht van Snaeskerke’

Gesneuvelde gendarmen worden eind augustus herdacht aan gedenkplaat ‘Gevecht van Snaeskerke’

Geschreven op 5 juli 2021 om 19:03 door Mario De Wilde

Op vrijdag 27 augustus 2021 zullen tijdens een plechtigheid aan de Kalsijdebrug (noordkant) in Snaaskerke de vijf Belgische gendarmen worden herdacht die daar tijdens de Groote Oorlog sneuvelden. Dat gebeurt aan de gedenkplaat die in 2015 werd onthuld. Het was in de vroege ochtend van 25 augustus 1914 toen ter hoogte van de voornoemde brug een eskadron Duitse Kurassiers werd opgehouden; ze waren op weg naar Oostende om na te gaan of de Engelsen nog geen troepen aan land hadden gebracht.
Onder bedreiging van de Duitsers werd de brug terug toegankelijk en eens over de brug brak het zogenaamde ‘Gevecht van Snaeskerke’ los. Gendarmen uit verschillende West Vlaamse brigades, versterkt door collega’s uit Henegouwen, de zogenaamde ‘Groupe Mons’, gingen de confrontatie met de Duitsers aan. Tussen de brug en de wijk ‘Kromme Elleboog’ greep het gevecht plaats. De Belgische gendarmen konden verhinderen dat de Duitse eenheid haar verkenning richting Oostende verder zette, maar de balans van de confrontatie was relatief zwaar. Bij de Gendarmerie vielen vijf slachtoffers te betreuren en aan Duitse zijde overleed één soldaat in het militair hospitaal van Oostende aan de gevolgen van zijn verwondingen.
De herdenkingsplechtigheid start om 10u30 met een tweetal toespraken. Na het dodenappel worden er bloemen neergelegd en een moment van bezinning gehouden. Trompetters te paard van de federale politie, figuranten in het oude uniform en vaandeldragers bewijzen de eer.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.