Home > Geloof niet alles op social media, denk na voordat je deelt

Geloof niet alles op social media, denk na voordat je deelt

Geschreven op 30 maart 2020 om 16:16 door Mario De Wilde

Op Whatsapp, Twitter en Facebook gaat veel onzin rond over hoe je het coronavirus kunt voorkomen of bestrijden. Slecht vertaalde berichten met daarin valse informatie die mensen met de beste bedoelingen massaal met elkaar delen. Zo zou onder andere het dragen van een heuptasje of schoudertas je beschermen tegen het coronavirus. Of wat dacht je van de tip om met zout water te gorgelen? Simpele berichten met maatregelen die je gemakkelijk uit zou kunnen voeren. Vandaar dat veel mensen ze delen met hun vrienden en familie.

Nu zijn deze voorbeelden niet zo gevaarlijk in tegenstelling tot de berichten dat cocaïne zou helpen om corona tegen te gaan. Tevens is er een bericht waarin staat dat je jezelf moet ontsmetten met bleekmiddel. Erg schadelijk voor je lichaam. Het alarmerende is dat het nepnieuws zich nog sneller verspreidt dan het virus zelf. De politie roept op om niet elk bericht zomaar te delen. Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet nodig om maanden vooruit te moeten kunnen met levensmiddelen. De FOD Volksgezondheid bevestigd dat het niet nodig is om te hamsteren. Er is heus nog genoeg wc-papier voor iedereen, stop dus niet je hele rugzak hiermee vol. Twijfel je toch bedenk je dan dat deze waarschuwing echt wel op alle nieuwssites zou staan. Het zal zich niet beperken tot een enkele site.
Gezonde verstand
De FOD Volksgezondheid werkt samen met Twitter, Google en Facebook om berichten van de federale overheidsdienst te promoten. De WHO heeft is hard aan het werk om alle berichten die rondgaan te checken en uit te leggen waarom ze niet werken op hun website. Google zet waarschuwingen van de overheid tussen de zoekresultaten. Het nepnieuws helemaal wegfilteren gaat helaas niet. Mensen moeten zelf na blijven denken. Er kan bijvoorbeeld niet gecontroleerd worden wat er de ronde doet in groepen op Whatsapp. Gebruik altijd je gezonde verstand en hou een kritische houding aan ten aanzien van berichten op social media. Let op de betrouwbaarheid van de bron. Wil je helemaal zeker zijn, raadpleeg dan de officiële informatie van de overheid. Deze staat op de website info-coronavirus.be Daar zijn ook preventietips te vinden die wel baat hebben.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.