‘Gekste plek van België ‘toont ook in onze provincie al te gekke locaties
Reisjournalist Jeroen van der Spek koestert niet alleen een grote liefde voor België, maar ook voor ‘gekke’ plekken. In dit boek neemt hij je mee naar opmerkelijke, onalledaagse en bizarre locaties in het meest smeuïge land van Europa. Hij trok van Oude God naar Outremeuse en kwam thuis met 111 bezienswaardigheden: van de snelwegcycloop tot het darmhotel, en van de Tranendreef tot de zwevende kraan. De gekste plek van België bevat een fascinerende selectie van verrassende herkenningspunten, verborgen pareltjes en beruchte nutteloze werken. Plekken die niet alleen een omweg waard zijn, maar stuk voor stuk goed zijn voor een bijzonder verhaal. Maak kennis met de geheime atoomschuilkelder, breng de nacht door in een rioolbuis of ga duiken in een oude mijngang. Jeroen van der Spek is reis- en locatiejournalist, en fotograaf. Hij heeft inmiddels een tiental boeken op zijn naam staan waaronder Alle gekste plekken van Nederland. NRC schreef hierover: `Ongewoon leuk. Een van de meest inspirerende reisgidsen die wij ooit lazen.’ Ook in onze West-Vlaamse provincie zijn er flink wat (vaak onbekende) gekke plekken…
Uitgeverij Lias: 240 blz, prijs: € 17.95
Zwevende waterkraan in Ieper
Een uit de kluiten gewassen uithangbord van de Regie Stedelijke Waterdienst van Ieper: ziehier de Zwevende Waterkraan in Ieper aan de rotonde van de Karel Steverlyncklaan. Zestien jaar geleden werd die neergepoot aan de drukke rotonde. In de waterstraal steekt een buis die elk uur 180 kubieke meter water oppompt. Zes identieke kranen elders in Vlaanderen. Kostprijs: 6.000 euro voor beeld, 29.217 euro voor aanleg.
Retsins Lucifernum in Brugge
Retsin’s Lucifernum ligt in een kleine, ietwat verlaten straat, niet ver van de Markt. Het huis waar je moet zijn, is makkelijk te herkennen aan de buitenkant door de stelling voor de deur. Retsin’s Lucifernum is enkel open tijdens het weekend. Of je het kan bezoeken, hangt af van de wil van de eigenaar. Bel aan en je ziet wel waar de avond je heen voert. In de voormalige vrijmetselaarsloge La Flandre ontdek je de mystieke wereld van dokter Retsin. Dat zijn verschillende ruimtes waar een collectie verzamelde en zelfgemaakte vreemdsoortige schilderijen tentoongesteld staan. Dokter Retsin blijkt een donker kantje te hebben en daarbij een obsessie met Edgar Allan Poe. Een heleboel van Poe’s citaten vind je terug bij de gepresenteerde kunstwerken. Zijn ongepubliceerde testament en andere gotic boeken vind je terug in de bibliotheek. De lugubere toets hoeft niet te verbazen als je weet dat dokter Retsin een zelfverklaarde vampier is. Terwijl je rondloopt, weerklinkt een gekke combinatie van klassieke en latino muziek. Wat enkel de gekkigheid van het rariteitenkabinet versterkt. De latinomuziek leidt je de weg naar de bar.
De frietkoten van Brugge
Op de meifoor van 1863 kon je bij het kraam van ‘Sissen’ Pattyn gefrituurde aardappelrepen kopen. Sissen was de eerste friturist in Brugge en het succes van zijn frietkraam op de meifoor brachten hem op het idee de stad rond te trekken met een mobiele frietcar, zijn komst kondigde hij aan door op een trompet te toeteren. Toen er later vaste frietkoten op de markt kwamen was Sissen Pattyn de eerste uitbater. Sindsdien was het een komen en gaan van eigenaars maar de twee typische groene fietkoten staan nog steeds voor het beroemde Belfort van Brugge
Beach Castle in Knokke
De toren van Jean-François Fourtou, gebouwd uit strandcabines, verwelkomt je bij het binnenrijden van Knokke-Heist. De formatie ziet er niet uit alsof ze strikt gepland werd. Het lijkt veeleer alsof de cabines door een grote stormvlaag de lucht in werden gezogen en in het rond werden gestrooid, waarna ze toevallig aan elkaar vast kwamen te zitten en zo zijn achtergebleven. Fourtou is al jaren gefascineerd door architectuur. In eerdere werken gebruikte hij huizen en interieurs die hem aan zijn kindertijd herinnerden. Hij bouwde ze exact na met surrealistische afmetingen of keerde ze ondersteboven. Het is geen verrassing dat de strandcabines Fourtou’s aandacht trokken, met hun typische architectuur en geschiedenis. De cabines zijn al even oud als het Belgische toerisme zelf en werden aanvankelijk vooral gebruikt als kleedhokje voor vrouwen. Vandaag zijn de afmetingen en vormen per kustgemeente gereglementeerd. De meeste cabines die je aan de Belgische kust vindt, zijn verwerkt in het beeldhouwwerk van Fourtou. Het werk staat op een prominente plaats in de gemeente, waardoor het de allure krijgt van een totem of een embleem van de kustgemeente. Omdat totems oorspronkelijk de mensen van een gemeenschap vertegenwoordigden, kan de structuur worden gezien als een monument voor de strandcultuur, een symbool voor de eenheid van de strandcultuur die de hele kust vertegenwoordigt.
Camping Cosmos Middelkerke
Een stukje uitgesproken verblijfstoerisme aan onze kust. Zo bekend dat er in 1996 ook een komische film over gemaakt werd, geregisseerd door Jan Bucquoy. In deze film speeldn onder anderen Lolo Ferrari, Noël Godin, Herman Brusselmans, Arno, Claude Semal en Sabrina Leurquin.
Komen in het boek eveneens aan bod: Sexual Healing (Oostende), Eeenoog (Waregem), De Brouwerij van Westvleteren (Westvleteren), De Gestrande Schildpad (Nieuwpoort), Wreck It (Wingene), Portret van Nobert Desmit (Oostende), Rock Strangers (Oostende), Caterpillar, De Gouden Schapen en Cowboy Henk (Middelkerke), De Normandie en de Péniche (Koksijde), De Galge (Poperinge), enz.
fotograaf (Jeroen Van der Spek