Home > Gekende Brugse stadskoetsier Peter De Mulder (60) na slepende ziekte zaterdag overleden

Gekende Brugse stadskoetsier Peter De Mulder (60) na slepende ziekte zaterdag overleden

Geschreven op 24 oktober 2022 om 15:34 door Mario De Wilde

Na een ongelijke strijd tegen een slepende ziekte is de gekende Brugse stadskoetsier Peter De Mulder eergisteren zaterdag rustig overleden. Peter was vergroeid met het stadsbeeld van Brugge en baatte sedert 1980 zelfstandig één van de dertien koetsiersvergunningen uit. Hij kende het toerisme al jaren ook voor hij koetsier werd, want zijn moeder baatte een souvenirwinkel in de stad uit. Peter was altijd een geliefd en gerespecteerd persoon. Hij stond niet vooraan op de barricades, maar was plichtbewust in zijn job en had altijd een gefundeerde fiere mening over dit eigen beroep van koetsier. Hij was 100 % een dierenliefhebber die zijn paarden, maar ook honden warm in zijn hart sloot. Oudere paarden die in Brugge de dienst jaren verzekerd hadden, mochten bij hem genieten van hun welverdiende pensioen en rust tot het einde van hun leven. Jammer genoeg is hij te vroeg gestorven en kon hij zelf nooit van zijn pensioen genieten.

Jaarlijks leidde hij duizenden toeristen langs de mooiste plekjes van zijn stad. ,,Dit is een prachtige wandelstad. 99 procent van wie ik vervoer, schrikt ervan hoe mooi het hier wel is. Neem al die toeristen weg, en het is hier doods. Zelfs ik ga nog ieder jaar eens met mijn dochter op de bootjes en ik blijf me erover verwonderen hoe prachtig het hier wel is.” Voor Peter is dat ,,negatief gedoe” er wat teveel aan. ,,Het is hier inderdaad geen studentenstad, maar met wat zoeken is hier altijd iets te doen. Te druk? Als je hier van de markt het eerste straatje links inslaat, is daar geen mens meer te zien.” Peter was een nuchtere man en nam het leven zoals het kwam. Toen in 2003 de koetsiers verplicht werden om een bol- of strohoed te dragen, werd hij geverbaliseerd door de politie. Hij nam het met een korreltje zout.

Veel Bruggelingen zullen Peter jammer genoeg in het straatbeeld moeten missen. Je kon hem meestal op zijn koetsbok vinden wanneer er gewacht diende te worden. Dan verslond hij duizenden boeken en maakte hij puzzels à volonté. De begrafenis is vrijdagmorgen 11.30h in het Brugse crematorium gepland. Zijn broer Paul die al jaren in dit bedrijf meewerkt als koetsier, wordt de nieuwe bestuurder en zijn dochter Sofie zal de zaak van Peter verderzetten.

De Vzw De Brugse Koetsiers biedt dan ook aan familie, vrienden en kennissen hun oprecht medeleven aan. Ten teken van rouw rijden de Brugse koetsiers tot aan de begrafenis met een zwart lintje rond de zweep of aan de koets.

Foto: Peter op een zonnige frisse winterdag (met aangepast hoofddeksel) op de markt in Brugge, wachtende op toeristen.

7 reacties

Kris Bruwaert
Geschreven op 2022-10-25 23:30:42
Na onze collegetijd in ‘Saint Louis’ zagen we elkaar nog maar zelden. Jij altijd op de bok, ergens tussen de Grote Markt en het Wijngaardplein. Ik doorgaans met mijn kids op stap. “Wie was dat, papa?” Ik: “Peter. Op school waren we vrienden.” Aan dat laatste woord hadden ze dan genoeg. Een paar keer wisselden we wat woorden. Kort. Jij over je werk, een enkele keer over je dochter. Ik idem. Vorige week was ik nog ‘s in Brugge. Zoals altijd hield ik de koetsen in het oog. Ze reden een na een voorbij. Zonder jou.
Deduytsche
Geschreven op 2022-10-25 21:55:22
Altijd op hetzelfde elan…een rustige persoon . Altijd een vriendelijke knik , wanneer we in het straatbeeld elkaar kruisten. Sterkte aan de familie Deduytsche Sophie Eerste Agent van politie Brugge
Inge
Geschreven op 2022-10-25 14:55:14
Het was een verschot toen ik het Las...Paar maand geleden je intense lange knuffel aan mijn klein marquisje in piste deden mij nadenken..we gaan je praatje en humor zo missen op boerdery waar ook jou paardjes zijn zal ze morgen Dik Knuffelen...forever in over minds
Valerie de Knuydt
Geschreven op 2022-10-25 10:45:35
Lieve Peter, Ik vind het zo triest dat jij er niet meer bent.... Ik koester onze vriendschap van 38 jaar, met mooie herinneringen toen ik 18 was en samen met jou op de bok zat en met je eeuwige droge humor. Je was mijn lieve vriend, ik heb een zeer fijne herinnering en een warm gevoel als ik aan je denk. Altijd keek ik uit naar je koets als ik even in Brugge was met mn kids of met mn vrienden. Altijd een lieve lach en vaak ook mocht ik meerijden net als vroeger. Wat vreselijk triest voor Sophie en je broers. Ik wens je veel rust en veel liefs. I'll never forget you. xxx
Martin Vansteenkiste
Geschreven op 2022-10-24 21:55:01
Ne schone mens, een unieke persoonlijkheid... Welterusten goede vriend...
Vanessa Cottenier
Geschreven op 2022-10-24 20:59:12
Onwerkelijk... onfair... Jij die zo goed was voor jouw paarden en jouw medemens. Koetsier in hart en nieren. Altijd rustig op jouw bok... Altijd in voor een leuke babbel, je kwam soms af met de meest bizarre weetjes 😂 Je hebt me als collega vaak doen lachen met jouw soms erg droge humor. Het is raar te weten dat je nooit geen ritje meer zal doen in Brugge... In gedachten blijf je bij ons. Rust zacht Peter. Sterkte aan de ganse familie en naasten.
Poupaert Jurgen
Geschreven op 2022-10-24 20:37:40
Peter , ik ga je als goede collega en trouwe klant heel veel missen! Ik vond onze gesprekken bij een koffietje altijd heel leuk!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.