Home > Geen leerongelijkheid: Brugse scholengroep impact zet chatbuddy en laptops in

Geen leerongelijkheid: Brugse scholengroep impact zet chatbuddy en laptops in

Geschreven op 12 oktober 2020 om 17:58 door Mario De Wilde

De coronaperiode heeft duidelijk gemaakt dat vooral jongeren uit de OKAN-klassen digitaal minder bereikbaar waren en dus leerachterstand riskeren. Daarom diende de vzw Binst (met steun van scholengroep impact) met succes een dossier in voor het project ‘Linking You(th) Up’ van de Stichting P&V, Koning Boudewijnstichting (KBS). Het project behelst de aanwerving van een chatbuddy, het ter beschikking stellen van ruimte en van 40 laptops voor anderstalige jongeren uit de OKAN-klassen in onze provincie.

Vanmorgen kon men de opstart van het project meemaken in het internaatsgebouw (De Zwaan) bij KTA Brugge, Rijselstraat 7, Sint-Michiels. Er werd eveneens een filmpje opgenomen door de mensen van de Koning Boudewijnstichting

Met het project Linking You(th) Up bevordert de KBS de scholing, opleiding en zoektocht naar werk van maatschappelijk kwetsbare jongeren door digitale uitrusting en ondersteuning. Het door de vzw Binst ingediende dossier dat de naam ‘multilangual’ kreeg, wil de communicatie en het contact bevorderen in diverse talen, ook de taal van ICT. Scholengroep impact ondersteunt het project. Wim Van Kerckvoorde, algemeen directeur van scholengroep impact: ‘In volle coronatijd merkten we dat OKAN-jongeren meer en meer geïsoleerd raakten omdat ze niet de mogelijkheden hadden om digitaal met ons of met elkaar in contact te treden. De taalbarrière in combinatie met het gebrek aan een basisuitrusting ICT leidde tot leerongelijkheid en sociaal isolement.

Daarom ondersteunen wij het project van de vzw Binst waarbij 40 laptops ter beschikking gesteld worden van anderstalige leerlingen uit het secundair onderwijs  in Noord West-Vlaanderen van wie ondervonden werd dat ze niet bereikbaar waren en bij wie zich duidelijk een probleem van kansarmoede aftekent. Zij worden begeleid door een chatbuddy waar ze ook live mee kunnen afspreken in een ruimte die onze scholengroep gratis ter beschikking stelt.’

De chatbuddy is een opvoeder met goede kennis van ICT die niet aan een welbepaalde school gelinkt is, maar wel een band heeft met de betrokken scholen. In elke school wordt een contactpersoon aangesteld die maandelijks een gesprek heeft met de chatbuddy zodat het schoolse aspect goed wordt opgevolgd. De chatbuddy helpt de jongeren op vlak van taal, ICT en sociale contacten. Hij maakt de leerlingen ook bewust van kwetsbaarheden gerelateerd aan het gebruik van het internet.

De ouders van de leerlingen worden betrokken: zij krijgen duiding bij het nut van de laptops, de werkruimte, de chatbuddy en krijgen de mogelijkheid om één keer per maand een digitaliseringsles te volgen. De leerlingen worden wekelijks verwacht bij hun chatbuddy en hebben ook een vast wekelijks chatmoment. Als dat nodig is, krijgen ze vervoerspassen om tot in het internaatsgebouw te geraken waar ze hun eigen meeting ruimte hebben.

Wim Van Kerckvoorde ziet een grote meerwaarde in het door KBS ondersteunde project: ‘Het is de bedoeling om jongeren te helpen op economisch, psychologisch en digitaal vlak. We willen hun eigenwaarde stimuleren zodat ze geloven in zichzelf en in hun toekomstkansen. Ze zullen nu, maar ook later ondervinden dat ze – voor de aanvraag van documenten, voor sollicitaties en tal van andere handelingen – beter digitaal onderlegd zijn. We maken hen voorts weerbaar door hen uit hun isolement te halen en met vertrouwen hun plaats laten vinden in de maatschappij waar ze actief deel van uitmaken.’

Het project in cijfers:

De Stichting P&V (KBS) ondersteunt het project met € 8000, waarmee aankoop van 40 laptops en de aanstelling van een chatbuddy gedeeltelijk kunnen gefinancierd worden. Scholengroep impact draagt de rest van de kosten en stelt ook gratis ruimte ter beschikking in het internaatsgebouw op de site van KTA Brugge.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.