Home > Gedoopt in aanwezigheid van Wim Liebaert: nieuw vissersvaartuig Z-53 Van Eyck 2.0 voor Zeebrugge

Gedoopt in aanwezigheid van Wim Liebaert: nieuw vissersvaartuig Z-53 Van Eyck 2.0 voor Zeebrugge

Geschreven op 5 maart 2024 om 09:14 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend werd het nieuwe vissersvaartuig de Z-53 Van Eyck 2.0. van de familie Savels feestelijk gedoopt in Zeebrugge en dat in aanwezigheid van peter Wim Liebaert en schepen van Landbouw en Visserij, Philip Van Eeghem. Het oude vaartuig, dat dateerde uit de jaren ’80, werd vervangen door een bijna 38 meter lange nieuwbouwkotter die speciaal ontworpen is met oog voor duurzaamheid en veiligheid.

De vissers Steven Savels en zijn zonen Kenneth en Jason bestelden de nieuwe Z-53 in de zomer van 2022 en het casco werd gebouwd door CSR uit Rotterdam. In de zomer van 2023 werd het casco naar Stellendam versleept waar scheepswerf Padmos het vaartuig afbouwde. Tijdens de bouw werd er veel aandacht besteed aan de leefomstandigheden voor de bemanning aan boord, met onder andere permanent internet, grotere kajuiten, goede sanitaire voorzieningen en een goed uitgeruste keuken.

Naast het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, lag de focus ook op duurzaamheid en milieubewustheid. De Z-53 is uitgerust met een energiezuinige motor, verbeterde koeling en organisatie van het visruim, en andere energiebesparende voorzieningen. De visserijtechnieken zijn ook verbeterd om de impact op de visbestanden en het milieu te minimaliseren.

Een opvallend kenmerk van de Z-53 Van Eyck 2.0 is dat het vaartuig zowel met de boomkorvisserij als met borden kan vissen, dankzij een nettenrol. Dit maakt het mogelijk om op een efficiënte manier te vissen en de diversiteit van de vangsten te vergroten.

Savels 1
“De doop van een nieuw vissersvaartuig is een opsteker voor de visserijsector”, zegt schepen van Landbouw en Visserij Philip Van Eeghem. “De familie Savels kiest met dit vaartuig voor een duurzame en innovatieve toekomst. Dankzij Vlaamse vissers als hun kunnen we met z’n allen blijven genieten van heerlijke vissoorten. Zij brengen gezonde vis voor ieder mens, groot tot klein, aan wal en daar moeten we alle vissers dankbaar voor zijn.”

De familie Savels is trots op hun nieuwe vissersvaartuig en kijkt uit naar de toekomst waarin ze op een duurzame en verantwoorde manier kunnen blijven vissen. Met de Z-53 Van Eyck kunnen zij met vertrouwen de zeeën bevaren en hun traditionele ambacht voortzetten met respect voor mens en natuur.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.