Home > Geboortebomen langs de Bellewaerdebeek en het Passendaleveld in Ieper

Geboortebomen langs de Bellewaerdebeek en het Passendaleveld in Ieper

Geschreven op 12 februari 2023 om 08:29 door Mario De Wilde

Op twee locaties in Ieper worden dit weekend geboortebomen aangeplant door ouders die in 2022 een kindje mochten verwachten. Langs de Bellewaerdebeek verfraaien we het landschap met een aantal vogelsbosjes en een lange struweelzone. Aan het Passendaleveld in Zillebeke worden de bestaande bosgebieden verder bebost. In totaal gaat het om 3300 bomen en struiken en 350 ingeschreven deelnemers. Deze aanplantingen worden gerealiseerd in samenwerking met heel wat partners.

De Bellewaerdebeek vormt een landschappelijke waardevolle as in het noorden van de stad Ieper. In de grasberm naast het druk gebruikte wandel- en fietspad planten 65 gezinnen gisteren een struweelzone en verschillende vogelbosjes aan. De 800 struiken van diverse inheemse soorten zorgen voor nectar, bessen en een schuilplaats voor vele dieren en maken het landschap aantrekkelijker.

“Deze aanplant zal uit kunnen groeien tot een waardevolle stapsteen naar het toekomstig Jan Ypermanpark. Door hier en daar een zichtas open te houden, behouden we het zicht op het omliggende landschap en Sint-Jan. We zijn opnieuw erg blij met de mooie opkomst die duidelijk aantoont dat dit leeft bij de Ieperse gezinnen. Na deze aanplant zitten we ondertussen al aan 81.000 aangeplante bomen deze legislatuur”, aldus Valentijn Despeghel, schepen van Natuur. De aanplant wordt gerealiseerd in samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek en de Provincie West-Vlaanderen.

“Dit project past binnen het goedgekeurde herstelfondsproject ‘Opwaardering Trage wegen Ieper’ en wordt mede gerealiseerd met middelen van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Binnenkort worden nog twee trage wegen in Ieper opgewaardeerd en vernieuwt de stad in samenwerking met het Regionaal Landschap heel wat recreatieve infrastructuur”, voegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde en voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek, daar aan toe.

Vandaag zondag worden dan weer 2500 bomen en struiken aangeplant aan het Passendaleveld in Zillebeke. Deze plantactie past binnen het plantweekend van het Agentschap voor Natuur en Bos, waarbij de eigen inspanningen samen met de lokale partners in de kijker worden gezet worden. Het Passendaleveld, op de grens van Ieper met Zonnebeke, is in volle ontwikkeling. Er worden inheemse boomsoorten zoals zomereik, boskers, winterlinde, wintereik en fladderiep aangeplant en struiken als meidoorn, sleedoorn, mispel, hazelaar en haagbeuk. Naast iets meer dan vier hectare bos, plant Natuur en Bos deze winter ook nog houtkanten aan en worden weilanden ingericht en poelen gegraven. Wandelaars zullen in de toekomst kunnen genieten van dit mozaïeklandschap waarbij bos en open plekken elkaar afwisselen.

De plantacties worden georganiseerd in samenwerking met de Gezinsbonden Ieper die een plantdiploma en een warm drankje voorzien. De gezinnen worden tijdens het aanplanten begeleid door het Agentschap voor Natuur en Bos, de dienst Landschap van de stad Ieper, de Landschapsvrijwilligers en het Regionaal Landschap Westhoek. Het voorbereidende werk werd uitgevoerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, de Landschapswacht en Westlandia. Met dank aan het Agentschap voor Natuur en Bos en de Provincie West-Vlaanderen voor het ter beschikking stellen van de grond en SKT die hun parking open stelt voor deelnemende gezinnen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.