Home > Gaia wil levend koken van kreeften verbieden

Gaia wil levend koken van kreeften verbieden

Geschreven op 15 oktober 2020 om 13:03 door Mario De Wilde

In een nieuwe campagne vraagt GAIA een verbod op het levend koken en doormidden snijden van kreeften. “Wij willen dat de dieren bedwelmd worden alvorens ze te doden zodat ze geen pijn ervaren”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Dat laatste is trouwens perfect mogelijk via de Crustastun, een elektrische verdovings- en dodingsmethode.” Een onderzoek van Ipsos[1] toont dat de dierenrechtenorganisatie in de vraag op een verbod de steun krijgt van bijna zeven op de tien Vlamingen. “Nu wetenschappelijk onderzoek aangeeft dat schaaldieren pijn ervaren én het maatschappelijk bewustzijn hierover sterk groeit, is het tijd om komaf te maken met het levend koken en doormidden snijden van kreeften. Het zijn niet ‘maar’ kreeften, het gaat om dieren die écht pijn voelen.”

In 2019 werden 3,8 miljoen levende kreeften naar België geïmporteerd. Het is dan ook geen verrassing dat de Belg wereldwijd de vijfde grootste consument van kreeft is. Wanneer we kijken naar de verhouding per inwoner, zijn we zelfs de grootste consument van kreeft ter wereld. 42% van de Vlamingen eet dan ook wel eens kreeft waarvan de overgrote meerderheid enkel op speciale gelegenheden. 11% van de Vlamingen die kreeft eet, doodt de kreeft effectief zelf tijdens de bereiding. 85% van de Vlamingen die de kreeft zelf effectief doodt, kookt de kreeft levend, 12% snijdt de kreeft levend doormidden. Beide methodes, en alle andere waar de dieren zonder bedwelming gedood worden, zijn voor GAIA volstrekt onaanvaardbaar. Daarom schuift GAIA elektrische verdoving naar voren. “Met een voldoende hoge elektrische stroomstoot kunnen schaaldieren verdoofd (binnen één seconde) en pijnloos gedood worden (binnen 5 seconden)”, zegt Vandenbosch.

 

 

 

3 reacties

Karel
Geschreven op 2022-12-23 14:59:35
Toen ik nog een hotel had heb ik vanaf dag 1 de keuken verboden om gelijk welke schaaldieren levend te koken. Geen Krabben, Kreeften,rivierkreeftjes en óók geen mosselen of st Jacobs schelpen ! Kortom de zogenaamde "zeevruchten".... Stuitend, was het onbegrip hier voor destijds, in 1995. Menig besteld huwelijksfeest ging daardoor niet door maar die chantage heeft niets kunnen veranderen. Het egoïsme van de mens kent geen grenzen. ("Ze smaken beter als ze levend zijn gekookt"....) Ergens op Youtube staat een camping filmpje waar Belgische kinderen kreeften levend koken en erbij staan te lachen ! Wat zullen dat fijne mensen worden ! Heel blij ben ik dat ik nog mag meemaken dat hiervoor eindelijk meer aandacht is.
Van Pachtenbeke Annie
Geschreven op 2020-10-16 14:28:20
Doe verder!... ik kom op voor de kreeft.ik eet geen kreeft juist daarom (kreeft in kokend water of levend doorsnijden) gewoon misdadig echt dierenleed
Patrick
Geschreven op 2020-10-15 20:16:39
Wat een onnozelaars.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.