Home > Freddy Jones restaureert wassen hoofden voor For Freedom Museum

Freddy Jones restaureert wassen hoofden voor For Freedom Museum

Geschreven op 14 mei 2020 om 12:51 door Mario De Wilde

Ook Knokkenaar Freddy Jones kwam de voorbije maanden in de coronastorm terecht. Het zorgde voor tweeslachtige gevoelens. Na 34 jaar ging hij in mineur met pensioen. Voor de conservator van het For Freedom Museum was er echter weinig tijd om te treuren. De restauratie van een collectie wassen hoofden uit een Liers museum zorgde voor een nieuwe uitdaging.
In mineur op pensioen
Freddy Jones nam eind vorige maand definitief afscheid van zijn werkgever. “Van 1 augustus 1986 tot 30 april 2020 was ik bij KBC Prenium Banking relatiebeheerder of kortweg belegger. Ik had het geluk om al die jaren in de visput van Knokke actief te zijn. Mijn afscheid was er echter een in mineur. Normaal stond er eind april een bal populair op het programma waarop meer dan zeventig collega’s uitgenodigd waren. In de plaats van een groot feest kwam er één maand vroeger een eenzame aftocht. Door het virus moesten we van thuis uit werken. Van mijn ruim tweehonderd klanten kreeg ik zo goed als niemand nog te zien. Het was wennen, want ik worstelde met het gevoel dat ik mijn klanten in de steek liet”, aldus Freddy Jones, die in een terugblik op zijn lange loopbaan concludeert dat de tijd van het ‘gezapig bankieren’ definitief voorbij is. “Er veranderde op korte tijd veel. Voor mij was bankieren jarenlang een sociaal gegeven. Ik was een verkoper oude stijl. Het digitale tijdperk kwam echter met een razend tempo op me af. Het menselijk contact verwaterde.”
Andere uitdaging
Tijd dus om met pensioen te gaan, waarbij Freddy Jones een andere uitdaging wacht: zijn For Freedom Museum nog professioneler maken. “Gedurende elf jaar verdeelde ik mijn tijd tussen de bank en het museum. Nu zowel mijn broer Danny als ik met pensioen zijn, gaan we er een ferme lap op geven”, vervolgt Freddy Jones.
De wereld verrassen is voor Freddy Jones niet echt een probleem, want hij heeft één unieke behendigheid in de vingers: wassen hoofden verheffen tot kunst! Zelfs het Arnhems oorlogsmuseum hengelt naar zijn diensten. “Ik smelt wassen hoofden terug aan elkaar: oren, neuzen, wenkbrauwen… Die hoofden moeten perfect in orde zijn. Eigenlijk is het hetzelfde als een muur schilderen. Als de ondergrond niet in orde is, dan mag je Picasso zijn: het komt niet goed. Je mag het mooiste uniform hebben op de schoonste mannequinpop. Als je daar een slechte afgewerkte kop opzet, dan trekt dat op niks. Een levendig en perfect afgewerkt wassen hoofd geeft een extra dimensie en uitstraling aan het uniform. Vooral vrouwen zijn gefascineerd door tot in detail afgewerkte hoofden. Die brengen een mannequinpop tot leven”, aldus Freddy Jones.
Museumseizoen
“Een collega van een Liers museum verkocht vorige maand zijn collectie van 40 wassen hoofden uit de jaren 1920-1930. Die wassen hoofden hebben ingeplant haar, glazen ogen… Ze geven echt het tijdsbeeld aan. Heel anders en veel realistischer dan de polyester koppen die je in veel andere musea ziet. De neus is het moeilijkste onderdeel om te restaureren. De restauratie van één wassen hoofd duurt zo’n 10 uur. Mijn vriendin schilder Bronneberg uit Balen zorgt vervolgens voor de eindtoets”, weet de waskunstenaar die hoopt dat het For Freedom Museum op 18 mei 2020 de deuren kan openen. “Hopelijk schuift het seizoen op, want ook onze cijfers zijn dik negatief. Normaal zijn we tot half november open. Nu willen we dat heel graag tot het eind van het jaar doortrekken.”

Foto Dirk Meulders

1 reactie

Freddy Jones
Geschreven op 2020-05-14 13:40:16
Hartelijk dank voor uw sympathieke medewerking in het promoten van ons museum. Ik was bij KBC Relatiebeheerder PreMium Banking. Wellicht een tikfoutje. Tot binnenkort.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.