Home > Fototentoonstelling ‘Tegenpolen’ van Oostendenaar Mike Louagie start over een week

Fototentoonstelling ‘Tegenpolen’ van Oostendenaar Mike Louagie start over een week

Geschreven op 24 april 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

Volgende week woensdag gaat in Oostende de fototentoonstelling ‘Tegenpolen’ van start. In deze expositie brengen maritiem fotograaf Mike Louagie en auteur Lien De Ruyck, hulde aan twee bijzondere heren die in dezelfde periode de Belgische geschiedenis kleurden en goede vrienden waren; James Ensor en Adrien de Gerlache. Mike Louagie, afkomstig uit Oostende en maritiem fotograaf, heeft al meer dan tien jaar een bijzondere band met de Franse rederij. PONANT zet zich immers al 35 jaar in voor een verantwoord toerisme en zinvolle ontdekkingsreizen. Mike en auteur Lien De Ruyck kregen de kans om de poolgebieden, en Antarctica in het bijzonder, te verkennen in het kielzog van de Belgica. Deze legendarische expeditie, die werd geleid door Adrien de Gerlache, vond plaats tussen 1897 en 1899 en vertrok vanuit Oostende.

Charcot Island

Adrien de Gerlache werd in 1866 in Hasselt geboren en was een pionier in de exploratie van Antarctica. In de jaren voor het vertrek van de Belgica-expeditie woonde de Gerlache enkele jaren in Oostende, waar hij goed bevriend raakte met James Ensor. Ensor droeg zelfs het schilderij ‘De Schaatsers’ (1889) op aan zijn vriend de Gerlache. Terwijl Ensor Oostende nauwelijks heeft verlaten, ontpopte de Gerlache zich als een van de grootste poolreizigers. Ze waren dan ook echte ’tegenpolen’. Hun verhaal inspireerde fotograaf Mike Louagie en auteur Lien De Ruyck om hulde te brengen aan deze twee mannen.

Het is de gelegenheid om de unieke setting van de tentoonstelling te ontdekken in de voormalige Albertschool in Oostende (nu het LIGO). Het prachtige pand dateert van 1908, niet toevallig dezelfde periode als waarin Ensor en de Gerlache leefden en bevriend waren.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.