Home > Forum Positief Uitgaan: Oostende gaat met jongeren in gesprek

Forum Positief Uitgaan: Oostende gaat met jongeren in gesprek

Geschreven op 24 januari 2019 om 21:43 door Mario De Wilde

Uitgaan is een belangrijk onderdeel binnen de leefwereld van jongeren. De stad Oostende wil jongeren via het Forum Positief Uitgaan informeren en sensibiliseren over veilig en positief uitgaan. Bovendien willen we via dit initiatief jongeren de kans geven hun ervaringen te delen en hun mening te geven over wat goed is en wat beter kan in het Oostendse uitgaansleven. Het Forum Positief Uitgaan, dat enkele jaren terug werd ontwikkeld, is een tweejaarlijks uitwisselingsplatform voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Via gesprekken met deskundigen leren jongeren bewuster nadenken over hun leefwereld waarin uitgaan een belangrijke rol speelt. Daarbij worden ze niet enkel geïnformeerd, ze maken ook uitgebreid kennis met alle partners van het initiatief, namelijk het Positief Uitgaansbeleid en Drugbeleid van de Stad, de Lokale Politie en JAC Noord-West-Vlaanderen. Bovendien is het een goede tool om aan de hand van de input van de jongeren, het beleid van de Stad te helpen bepalen.

Tussen 29 januari en 19 februari vindt dit Forum Positief Uitgaan opnieuw plaats. Zeven Oostendse scholen schreven zich dit jaar in. Alle twintig aangeboden momenten zijn voor het eerst volzet. Per moment is er ruimte voor 1 à 2 klassen of maximaal een dertigtal leerlingen. Ter voorbereiding van het Forum vullen de deelnemende jongeren een enquête in met betrekking tot alle aspecten die te maken hebben met uitgaan. Op die manier krijgen we een eerste zicht op wat leeft bij de deelnemende jongeren en kan het Forum beter afgestemd worden op hun ervaringen en noden.

Voor het eerst vinden de Fora ook effectief plaats in een aantal uitgaanslocaties (CHAUD, Lounge Kursaal, Jeugdhuis OHK en Jeugdhuis De Korre) zodat er een informele sfeer gecreëerd wordt die aansluit bij het thema van het Forum. Het is immers belangrijk een gastvrije plek te voorzien die veilig en uitnodigend aanvoelt en jongeren de kans geeft vrijuit te praten over de onderwerpen. De Lokale Politie start de sessie met een algemene uiteenzetting over wapens en veiligheid in het uitgaan. Daarna nemen de leerlingen deel aan drie gesprekstafels via de ‘world café’- methodiek, waar de drie onderwerpen (nl. middelen, veiligheid en positief uitgaan) verder worden toegelicht door de professionele actoren uit het werkveld.

• Voor meer uitleg over het Forum Positief Uitgaan kunt u steeds contact opnemen met mijnheer Maxim Donck, schepen van de stad Oostende en bevoegd voor het Positief Uitgaansbeleid en het Drugbeleid van de dienst Integrale Veiligheid, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende, T 059 25 84 48, E maxim.donck@oostende.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.