For Freedom Museum in Ramskapelle bestaat 15 jaar: gratis koffie of frisdrank tot Hemelvaartsdag
Morgen donderdag 25 april is het precies 15 jaar geleden dat het For Freedom Museum in Ramskapelle (Knokke-Heist) zijn deuren opende. Dat gebeurde in aanwezigheid van tal van prominenten. Het waren toenmalig burgemeester Graaf Leopold Lippens die samen met voormalig Gouverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne en Defensieminister Pieter De Crem, het lint doorknipten. Curator Freddy Jones had voor de gelegenheid speciaal uit Chicoutimi, Québec, Canada, oudstrijder Lcol Adrien Boivin, Régiment de la Chaudière, laten overkomen. Adrien was door de Duitsers gevangen genomen in Oostburg oktober 1944 en met een 120-tal strijdmakkers ondergebracht in het Dorchester Hotel te Knokke en bevrijd op 1 november ‘44. Hij werd bij de bevrijding gefilmd in de documentaire ‘De Laatste Witte Vlag’ en na heel wat speurwerk kon zijn adres terug gevonden worden en was hij bereid de opening van het FFM bij te wonen.
In die vijftien voorbije jaren vonden héél wat Canadese en Britse oudstrijders de weg naar het museum en het aantal geïnteresseerden in de geschiedenis van WO II, steeg gestaag. Momenteel ontving het museum tot op vandaag 118.000 bezoekers van maar liefst meer dan 88 nationaliteiten. Het palmares van het For Freedom team is dan ook opmerkelijk. De audiobeleving in vier talen, (Nederlandse taal door Lucas Van den Eynde) wordt door iedereen gewaardeerd en zorgt ervoor dat de bezoeker begrijpt wat de Slag om de Schelde betekende en waarom de Zwinstreek het laatste stukje België was dat werd bevrijd.
Dank zij het VRT-1 programma ‘Andermans Zaken’ kwam het museum op de buis in tal van Vlaamse gezinnen en verscheen FFM op de Waalse en Franse zenders. In de laatste drie jaren werden de twee loodsen volledig ingericht als volwaardig verlengstuk van het museum met als thema ’21 st Army Group-Monty’s Men’, een ode aan de meer dan 660.000 soldaten die een groot deel van West-Europa bevrijdden en ‘Wings For Freedom’ de strijd in de lucht boven Belgische bodem. De kers op de taart is de overkapping van de binnenkoer die zal toelaten thema-tentoonstellingen en lezingen te organiseren in de nabije toekomst. Ter ere van wijlen burgemeester Frans Desmidt, omgekomen in het concentratiekamp Buchenwald op 25 november ’44 zal deze nieuwe uitbreiding de naam burgemeester Frans Desmidt Terras genoemd worden.
Deze verwezenlijkingen kwamen tot stand dankzij de financiële steun van het gemeentebestuur Knokke-Heist, Bib burgemeester Frans Desmidt, Westtoer, Toerisme Vlaanderen en de schenkingen en medewerking van héél wat vrienden en sympathisanten. Danny en Freddy Jones, oprichters van het For Freedom Team: “Het team vrijwilligers zorgde in al die jaren voor een permanente ondersteuning en daarvoor zeker en vast onze grote dank. Nog steeds overtuigd dat ‘oorlog alleen in een museum hoort’, beseffen we dat ons nog een serieuze en lange taak te wachten staat.”
Om deze 15-de verjaardag te vieren schenkt het For Freedom Museum aan iedere museumbezoeker een gratis koffie of frisdrank en brengen we een toast op de volgende 15 jaar. (actie loopt van donderdag 25 april tot en met Hemelvaartsdag 9 mei).