Home > FOMU is te gast in Villa Les Zéphyrs in Westende voor ‘trage’ wintertentoonstelling

FOMU is te gast in Villa Les Zéphyrs in Westende voor ‘trage’ wintertentoonstelling

Geschreven op 20 december 2023 om 06:58 door Mario De Wilde

Villa Les Zéphyrs is al enkele jaren binnen het vrijetijdsaanbod in Middelkerke een unieke pleisterplek voor hedendaagse kunst. Voor komende winter is het gerenommeerde Fotomuseum Antwerpen (FOMU) er gastcurator voor ‘Storm before the silence’, een tentoonstelling rond verstillende fotografie. Zet je even en droom weg. De tentoonstelling loopt van 23 december 2023 tot 14 april 2024.

Alle zintuigen op scherp

‘Storm before the silence’ duidt op dat magische moment tijdens een storm, vlak voor de natuur weer tot rust komt. Een moment waarop alle zintuigen scherp staan. Details die anders aan je voorbij gaan, eisen de volle aandacht op waardoor je niet anders kan dan vertragen. Deze toestand van intense observatie en verhoogd bewustzijn vormt het startpunt voor de tentoonstelling in Villa Les Zéphyrs. Projectverantwoordelijke David Stuyck werkte nauw samen met het Fotomuseum Antwerpen: “Curator Ingrid Leonard selecteerde uit de rijke collectie van FOMU werken van Tine Guns, Stephan Vanfleteren, Léonard Pongo, Nadine Tasseel en Eadweard Muybridge. Alles draait rond verstilling, onthaasting en traagheid”, vervolgt David. “De gekozen beelden ademen rust, bevreemding en een zekere ‘Unheimlichkeit’ uit, maar ze zijn zeker niet eng. Je moet even goed focussen om het onderwerp goed te ontwaren. ’t Is eigenlijk fascinerend.”

Slow Focus sessies

Die traagheid vergt een andere manier van kijken. “Daarom organiseren we naast het gewone gidsenaanbod, unieke ‘Slow Focus’ sessies. Je leert er anders kijken naar fotografie, met de ‘Slow Focus’ gidsen van FOMU. Die sessies gaan door op zaterdag 23 december, om 14 en 16 u. Inschrijven kan via www.cultuurstek.be. Plaatsjes kosten € 5.

Een vleugje fotografiegeschiedenis

Het authentieke kader van de vakantievilla uit de jaren 1920 inspireerde de curator om er enkele historische beelden en fotografieconcepten tentoon te stellen. “Vlak naast de ingang hangt een beeld uit de ‘Animal Locomotion’ reeks van Eadward Muybridge. Hij was een pionier van bewegende beelden en een voorloper van de cinema. Hij maakte als eerste beweging zichtbaar dankzij foto’s van dieren in actie”, zegt David.

Afbeelding met persoon, overdekt, Menselijk gezicht, muur Automatisch gegenereerde beschrijvingOp de prachtige eettafel in de woonkamer liggen twee originele stereobeelden te wachten voor gebruik. David Stuyck: “Een stereobeeld creëert één 3D-zicht door twee bijna identieke beelden te tonen door twee afzonderlijke lenzen. Rond het einde van de 19de eeuw was stereofotografie enorm populair. Ze waren perfecte dragers voor realistische beelden van landschappen of dieren. Vaak waren het ook erg humoristische beelden. De autochromen in het salon zijn dan weer de voorlopers van de kleurenfotografie. Die foto’s kregen bijzondere kleuren door onderaan licht te zetten op miljoenen microscopische zetmeeldeeltjes die achter glas zaten.”

Traagheid in een versnelde wereld

‘Storm before the silence’ brengt traagheid in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien. Het werk van deze kunstenaars nodigt uit om verwondering te vinden in alledaagse momenten dicht bij jezelf. “Kijk maar eens naar de selectie uit Stefan Vanfleterens ‘Corona Walks’. De beelden van zeedijken, appartementsgebouwen, akkers en geulen zijn door de fantastische belichting en de bijzondere kadrage haast betoverende stillevens die je confronteren met een wereld die ongewild in isolatie raakt.”

Uniek project

‘Storm before the silence’ is een uniek project van curator Ingrid Leonard. Zij is onderzoeker bij het FOMU met een achtergrond in geschiedenis en fotografie. Tussen 2014 en 2020 droeg ze als assistent-curator bij aan diverse tentoonstellingen van nationale en internationale fotografen. Ze was ook medecoördinator van het platform voor opkomend talent .tiff. Sinds 2020 houdt ze zich bezig met onderzoek voor tentoonstellingen en aanwinsten voor de collectie van FOMU. Daarnaast doet ze onderzoek naar vrouwelijke Belgische fotografen uit de 19de eeuw.

——————————————————————–

‘Storm before the silence’ praktisch

Waar en wanneer? Villa Les Zéphyrs, Henri Jasparlaan 173, 8434 Westende, van zaterdag 23 december tot zondag 14 april 2024

Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de villa.

Openingsuren

Kerst-, krokus-, en paasvakantie:

ma > za: 9.30 – 12.30 & 13.30 – 17 u.
zon- en feestdag: 9.30 – 12.30 u.
Gesloten op 25.12.23 en 01.01.24

Januari – februari – maart – april:

za: 9.30 – 12.30 & 13.30 – 17 u.
zon- en feestdag: 9.30 – 12.30 u.

Gidsbeurten

Tijdens de schoolvakanties is er elke dinsdagvoormiddag tussen 10 en 12 u. een gids aanwezig om gratis tekst en uitleg te geven. Op andere momenten kunnen gidsbeurten (kostprijs € 80) gevraagd worden via cultuur@middelkerke.be.

Groepen op afspraak. Info en inschrijvingen via 059 31 95 53 – cultuur@middelkerke.be – www.cultuurstek.be

Over Villa Les Zéphyrs

In Villa Les Zéphyrs herbeleef je een ‘upper class’ vakantie aan zee anno 1920. Architect Oscar Van de Voorde ontwierp dit juweel in opdracht van de Gentse doktersfamilie Muyshondt. Villa Les Zéphyrs herbergt authentieke glas-in-loodramen, een klassiek verzonken terrazzobad en dito faiencebekleding. De typische kelderkeuken, de art-nouveau aankleding van de eetkamer en het fumoir ademen geschiedenis en levensvreugde uit. ‘Pièces de résistance’ zijn de lambriseringen, buffetkasten en schouwmantel ontworpen door Henry Van de Velde. Sinds enkele jaren kiest het gemeentebestuur Middelkerke deze voormalige vakantievilla als locatie voor kleinschalige kunsttentoonstellingen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.