Home > Flink wat Brugse stadsgebouwen kregen likje verf

Flink wat Brugse stadsgebouwen kregen likje verf

Geschreven op 21 januari 2020 om 17:02 door Mario De Wilde

Goed zorg dragen voor het patrimonium betekent ook de stadsgebouwen regelmatig verwennen met een likje verf. Dat is het credo van het stadsbestuur van Brugge. Schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet: “Schilderwerkzaamheden zorgen ervoor dat in goede conditie blijven en er stralend blijven uitzien. Vorig jaar spanden we ons in om een groot aantal stadsgebouwen opnieuw te schilderen, zowel van buiten als van binnen.” De Stadsschouwburg kreeg een zeer grondige opknapbeurt, met zowel buiten- als binnenschilderwerkzaamheden en dit voor een totale kostprijs van 264.692 euro. “Na 17 jaar, de laatste grote schilderbeurt dateert van net vóór 2002, werden onder meer de plafonds en wanden van de inkom en trappenhallen beschilderd en herstelden we de bladgouden letters ‘Koninklijke Stadsschouwburg’ die te zien zijn op de voorgevel. Een schitterend resultaat’, zegt schepen Minou Esquenet.

Ook minder zichtbare stadsgebouwen kregen een likje verf, zoals het torentje van de brandweerkazerne ‘Walwein’ (2.537 euro). In de binnenstad schilderden we onder meer het binnenschrijnwerk van het Volkskundemuseum en de binnenmuren en het schrijnwerk van het Gentpoortmuseum. De Smedenpoort en de Ezelpoort stralen terug met een nieuw laagje verf (respectievelijk 70.135 en 9.716 euro). Voor de Smedenpoort was het 10 jaar geleden, voor de Ezelpoort een vijftal jaar geleden dat ze deze opsmuk kregen. Ook de Ryelandtzaal werd binnenin opnieuw geschilderd. In de deelgemeenten werden de schilderwerken aan het Administratief Centrum in Lissewege afgerond en kreeg de bibliotheek van Dudzele opnieuw een mooi jasje in witte verf (4.650 euro). Ook diverse klassen van de stedelijke basisscholen (o.m. Ter Poorten, De Bijenkorf, De Triangel) werden opgeknapt.

“Goed verzorgde stadsgebouwen geven extra waarde aan de straten en pleinen van onze mooie stad, binnenstad én deelgemeenten. De Bruggelingen en onze vele bezoekers houden van ons rijke patrimonium, daarom doen we constant ons best om het in ere te houden door het zorgvuldig en zo goed mogelijk te onderhouden”, zegt schepen Minou Esquenet. “Helaas stelden wij recent vast dat iemand de binnenzijde van onze pas geschilderde Smedenpoort bewerkte met graffiti. Dit betreur ik enorm. Het getuigt van een groot gebrek aan respect voor ons waardevolle en voor velen erg belangrijke patrimonium. De wel erg cynische tekst ‘I only see humans, but no humanity’ wordt dus zo snel mogelijk verwijderd. Deze stukken wand worden opnieuw geschilderd en er wordt een speciale laag aangebracht waardoor graffiti niet meer mogelijk zal zijn.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.