Home > Fitness Brugge: helft van de mensen is minder gaan bewegen door coronacrisis

Fitness Brugge: helft van de mensen is minder gaan bewegen door coronacrisis

Geschreven op 24 september 2021 om 08:47 door Mario De Wilde

We leven inmiddels al meer dan 1,5 jaar met enorme maatregelen om het coronavirus te temmen. Toch komen we iedere maand weer een stapje dichterbij het ‘oude normaal’. Mede dankzij de vaccinaties en natuurlijke immuniteit doordat steeds meer mensen het virus hebben gekregen, kunnen we stellen dat de maatregelen zullen afzwakken de komende tijd en we uiteindelijk weer ons gewone leventje zo goed als kunnen oppakken. In dat 1,5 jaar is echter veel gebeurd. Niet alleen als we kijken naar de gevolgen voor de mensen die een ernstige vorm van het virus hebben gehad of misschien zelfs wel dierbaren aan het virus hebben verloren. Nee, ook op het gebied van mentale gezondheidszorg is veel te doen.

De komende jaren zullen we ontdekken wat de gevolgen zijn geweest van deze crisis. Zowel voor de economie als de mensheid. Wat onderzoekers nu al kunnen stellen is dat de helft van de mensen wereldwijd minder is gaan bewegen door de coronacrisis. Dit lijkt misschien minder belangrijk, maar heeft grote gevolgen voor de wereldwijde gezondheid. De term ‘coronakilo’s’ is inmiddels opgenomen in het woordenboek en ondertussen blijven de ledenaantallen van sportclubs en sportscholen afnemen. En dat kan enorme gevolgen hebben.

Oorzaak en gevolg

Fitness Brugge is nog altijd een veelgebruikte zoekterm. Mensen zijn gelukkig nog altijd geïnteresseerd in sporten. Alleen hebben velen toch hun lidmaatschap opgezegd en hun ambitie in het afgelopen 1,5 jaar verloren. Niet meer dan logisch ook. De sportscholen moesten immers zeer lang hun deuren sluiten. Bovendien verloren ook veel mensen hun inkomen, waardoor ze onnodige extra kosten dan niet konden gebruiken. Het opzeggen van een abonnement bij de sportschool is dan ook een logisch gevolg.
Nu we langzaam weer de betere kant op gaan, wordt het tijd om de balans op te stellen. Mensen zijn wereldwijd massaal wat extra kilo’s aangekomen. Bovendien bewegen we veel minder. Vooral gedurende de eerste lockdowns waren velen van ons aan de bank geluisterd. Hierdoor werd ook het snoepgedrag – vaak uit verveling, maar ook door het gevoel toch nog iets fijns te willen – meer. Alles bij elkaar opgeteld zorgt dit dus ook voor gewichtstoename. Als dit bij enkele kilo’s blijft en slechts van korte duur is, hoeft dit geen probleem te zijn. We leven echter inmiddels al 1,5 jaar met verregaande maatregelen en de sportscholen, ook in Brugge en de rest van Vlaanderen, zijn nog helemaal niet zo lang geopend. Het wordt dan ook tijd dat hier verandering in gaat komen.

Wat kan jij doen?

Heb jij ook gemerkt dat je broeken wat strakker zijn gaan zitten de afgelopen tijd? Voel je je futloos en heb je minder weerstand? Dan wordt het tijd om echt weer aan jezelf te gaan denken. Begin klein door snacks te laten staan en wat vaker te gaan wandelen of de fiets naar je werk te pakken. Weet je van jezelf dat je meer bewegen zelf slecht vol kunt houden als er geen denkbeeldige stok achter de deur is? Neem dan opnieuw een abonnement op een sportschool. Doordat je hier maandelijks contributie voor moet betalen, ben je eerder geneigd om – ondanks je tegenzin – regelmatig te gaan. Het kan weer, dus laten we massaal weer meer aan onze algehele gezondheid denken. Te beginnen met wat extra, broodnodige, beweging.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.