Home > Fist: de eerste Belgische portovariant komt in april uit Wervik/Middelkerke

Fist: de eerste Belgische portovariant komt in april uit Wervik/Middelkerke

Geschreven op 28 februari 2021 om 13:38 door Mario De Wilde

De samenwerking tussen Dirk en Patricia Talpe van het bekende wijndomein Ravenstein in Wervik en de Middelkerkse sommelier Kenzo Lauwereins uit restaurant Vlass leidt – zonder noemenswaardige problemen – in april tot het produceren van een eerste portovariant in België: Fist. Of hoe coronatijden enthousiaste wijnmakers en een gepassioneerde sommelier mekaar vinden en bij het proeven uit de houten vaten in het domein Ravenstein een portovariant samen uitbouwen.

Dirk en Patricia Talpen plantten hun eerste wijnstokken in 2017 op de zuidflanken van de Amerikaberg in Kruiseke, gehucht van Wervik. Sommelier Kenzo Lauwereins draagt al jaar en dag de Belgische wijnen sterk in het hart en bouwde intussen een stevige band met de ondernemende wijnbouwers. Als 26-jarige jonge ondernemer blijft hij constant creatief en is steeds op zoek naar nieuwe zaken. “Ja, de volledige corona pandemie zorgde voor voldoende tijd om er altijd met hart en ziel te blijven voor gaan. Bij het wijnproeven rechtstreeks uit de houten vaten op de domein Ravenstein stelde wijnbouwer Dirk Talpe me voor om eens te proeven van wat achtergebleven gefermenteerde basiswijn, verdoken in een klein vaatje van 100 liter, sap dat hij uit het oog verloren had, maar dat zeker niet minder lekker smaakte. Ik stelde Dirk voor om daar misschien een portovariant van de te maken, uiteraard zonder de expliciete naam porto te gebruiken”, vertelt een enthousiaste Kenzo Lauwereins.

Verbluffende Fist

De jonge ondernemers besloten samen om deze basiswijn te laten evolueren, richting wie weet een eerste portovariant in België. De basis werd versterkt met alcohol – hetzelfde principe als bij porto – en deze opgewerkt met een rijping op houtchips. Kenzo Lauwereins: “Het verhaal was meteen compleet en het resultaat was verbluffend, een eerste portovariant in België is een feit. Normaliter mogen we de eerste flessen tegen april verwachten. Van Dirk en Patricia Talpe kreeg ik het volste vertrouwen en de volledige vrijheid om er een naam aan te koppelen. Ik koos voor de naam Fist, met verwijzing naar een vuist, dat op het etiket komt te staan. Hierbij willen we aantonen dat dit een samenwerking is tussen een wijnmaker en een sommelier, en dit onder het motto We slaan de handen in mekaar.” (Georges Keters)

Wijndomein Ravenstein
Dirk en Patricia Talpe
Wervik
www.wijndomein-ravenstein.be

Kenzo Lauwereins
Restaurant Vlass
Middelkerke
www.vlass.be

1 reactie

Wilfried caen
Geschreven op 2021-02-28 19:50:46
Beste Wijnboeren, We kennen Jullie lekkere wijnen via ons dochter en schoonzoon Eline en Jeroen , die op de Kruiseke wonen , dus dichtbij. Hopelijk kunnen we binnenkort Jullie porto proeven. We wensen Jullie veel succes toe! Wilfried en Dina Caen -depuydt Gits.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.