Home > Filip De Cock met ‘Geometrie met een losse toets’ in gemeentehuis Langemark-Poelkapelle

Filip De Cock met ‘Geometrie met een losse toets’ in gemeentehuis Langemark-Poelkapelle

Geschreven op 28 september 2020 om 15:30 door Mario De Wilde

De kunstenaar Filip De Cock en tevens secretaris van Kunstkring 20-10 Langemark-Poelkapelle brengt vanaf donderdag 17 september tot en met 14 december een nieuwe tentoonstelling ‘Geometrie met een losse toets’ in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle. Omwille van Corona was er geen vernissage organiseren, maar komt er wel een finissage op 10 december als corona uiteraard het toelaat.

Kunst is de individueelste vorm-geving van de individueelste gevoelens. Of het hu gaat om muziek, dans, fotografie of uitbeeldende kunst. Beeldende kunst geeft zeer goed weer wat eigenlijk de essentie is; in een beeld gieten of een vorm geven van een bepaalde gevoel dat leeft bij de kunstenaar. Wij zijn allemaal vertrouwd met muziek, literatuur … maar minder met schilderkunst met allemaal geometrische figuren en lijnenpatronen. Dit is juist de essentie van een specifieke stroming in de moderne schilderkunst : de Geometrische Abstractie. Het lijkt misschien op het eerste zicht minder voor de hand liggend, maar toch; een kunstenaar uit deze stroming ordent in een spel van geometrische en mathematisch geïnspireerde vierkanten, rechthoeken, veelhoeken en lijnen zijn gevoelens of aspecten van onze menselijke geest. Dat dit spel niet zonder juist gekozen kleuren kan, spreekt vanzelf. In de geometrisch geordende kleurenvlakken en lijnen ordent de kunstenaar m.a.w. zijn eigen geestesgesteldheid.

Filip De Cock (° 1956) is een laatbloeier die zich pas vanaf 2010 ging toeleggen op het zelf creëren van kunst. Hij volgde daarvoor verschillende kunstopleidingen, o.a. aan de Zwevegemse Academie waar hij monumentale kunst en grafiek volgde. Vanaf 2015 volgt hij les aan de Ieperse academie, afdeling Projectatelier bij Ann Hoedt.
De belangstelling van Filip De Cock gaat vooral uit naar geometrisch werk : zowel naar de vroeg-abstracten, over Malewitch of Mondriaan naar de meer recente meesters zoals Vasarely, Frank Stella, Mark Rothko, Soll LeWitt en Jasper Johns. Filip heeft grote interesse voor Art Deco, architectuur. Hij haalt eveneens inspiratie uit het lezen van kunstessays, het volgen van cursussen kunstgeschiedenis, het bezoeken van tentoonstellingen. Al deze invloeden komen tot uiting in zijn werken : schilderijen, grafiek, houtsneden, chinese inkt en acrylverf op papier en doek, en ruimtelijk werk (kleinmeubelen, werken in hout, …) met geometrische composities, en af en toe met een lossere toets.

Filip De Cock nam deel aan een aantal groepstentoonstellingen zoals aan de eindejaars-tentoonstellingen van de Zwevegemse en Ieperse Kunstacademie, Buren Bij Kunstenaars edities 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019; Yper Art 2016, 2018; in 2019 met de klas Projectatelier van de Ieperse Kunstacademie in de bibliotheek te Wijtschate.
Zijn eerste echte solo-tentoonstelling hield hij begin 2016 in Kunstkring De Geus te Harelbeke. In mei 2016 werden zijn werken geëxposeerd in B&B Afrodite – Zonnebeke in het kader van ‘Met Kunst in Bed’. Later in 2016 nam hij deel aan het project Ateljee 39 in de Torrepoortlaan 39 te Ieper waarbij 12 kunstenaars met hun creaties een oud leegstaand huis omtoverden tot een tijdelijk buurthuis. In december 2016 was hij een van de 4 geselecteerden door Stad Ieper van het project Pop Up Art waarbij het werk van de kunstenaars werd tentoongesteld in etalages van vrijstaande winkels in de stad Ieper; deze selectie kwam er na zijn deelname aan Yper Art 2016. In 2017 werkte hij mee aan het project Trott-art 2017 een initiatief van Stad Ieper en Curieus Ieper waarbij elektriciteitskastjes werden gepimpt. In 2019 was Filip een van de x-posanten op het Iepers kunstevenement Vern-Event. Eveneens in 2019 nam hij deel aan het Iepers project Dienst der Gedroomde Gewesten. Filip is bestuurslid van de Kunstkring 2010 Langemark-Poelkapelle.

Filip De Cock maakte een monumentaal werk, te bezichtigen aan Dienstencentrum De Kersecorf – Rijkeklarenstraat 83 – 8900 Ieper.
Atelier van Filip De Cock : Lombaardstraat 15 – 8900 Ieper 0472 266303 filip.de.cock22@telenet.be

 

 

 

.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.