Home > Fijnproevers vandaag en morgen present voor degustatie Beauvoordse Walhoeve bij Mr. Georges in AD Heist

Fijnproevers vandaag en morgen present voor degustatie Beauvoordse Walhoeve bij Mr. Georges in AD Heist

Geschreven op 4 oktober 2019 door Mario De Wilde

Laten we het deze keer eens over koetjes en kalfjes hebben. Klanten van Mr. Georges weten dat het bedrijf voortdurend op zoek is naar nieuwe regionale topproducten om haar aanbod nog lekkerder, nog diverser en nog exclusiever te maken. Voor de kazen van de Beauvoordse Walhoeve trok Mr. Georges afgelopen zomer heel diep onze Westhoek in. Resultaat: zes verrukkelijke topkazen die straks ongetwijfeld hun weg naar verwende magen zullen vinden.

De namen van de nieuwe kazen die het indrukwekkend ambachtelijk aanbod in de winkels in Aalter en Knokke-Heist nog versterken, klinken alvast origineel en tegelijk ondeugend: de Koppige Vent, De Bryarde, Anne-Marie Selderie, ’t Zandmanneke, Wulveringemsche en dieetkaas met tomaten. Wij dus naar Beauvoorde… Rond het authentieke familiebedrijf grazen zo’n 140 wandelende melkfabriekjes, het barst er van de bomen, struiken en weilanden en uit het water van de Lo-vaart fladderen enkele patrijzen weg. De poldernatuur is duidelijk in volle glorie. Brueghel had zich op deze plek ongetwijfeld in zijn sas gevoeld. De familie Deeren runt al generaties lang de boerderij en Lyn (36) en Jan (31) zijn intussen al de zevende generatie. Dochter Lyn leidt ons graag rond in dit gemengd landbouwbedrijf, gespecialiseerd in melkvee en melkverwerking. Al na twee minuten weet ze me met haar aanstekelijk enthousiasme te imponeren. “Alle kazen en producten worden bereid met de verse melk van onze eigen koeien. Dit zorgt voor de authentieke smaak van deze ambachtelijke producten. Nee, korter dan hier kan de route ‘van land naar klant’ echt niet zijn.” Bijna had ik ‘waarheid als een koe’ genoteerd…
Typische smaak
De setting van de Beauvoordse Walhoeve mag dan een schilderijtje uit de 19de eeuw zijn, wat achter de schermen gebeurt, is supermodern en de melkverwerking wordt met ambachtelijke zorg vervaardigd in het splinternieuw, professioneel ingericht zuivelatelier. Lyn: “We maken al 28 jaar hoevekaas en besteden daarbij heel veel aandacht aan het productieproces, dat volgens de HACCP-normen plaatsgrijpt. Het gamma zuivel wordt gegarandeerd wekelijks vers aangemaakt om klaar te zijn op woensdag. Het geheim van onze typische smaken? Dat begint al bij de voeding van onze koeien, want die bepaalt uiteraard de smaak. Het gras in de buurt is gespekt door de zware poldergrond, waarop onze dieren grazen. Is er een droge zomer, zoals vorig jaar, dan voederen we extra bij met de wintervoorraad van gedroogd gras, maïs en pulp. In september is het gras opnieuw aangesterkt.” We passeren binnen langs tientallen verwerkingsmachines die één ding gemeen hebben: de 100% netheid. Weer buiten zie ik de koeien die dagelijks trouw emmers vol kostbare melk leveren. Gras en maïs erin, melk eruit, rechtstreeks naar de imposante ketels in de zuivelkamer. Hier proef je de passie voor gezonde voeding en een bedrijfsfilosofie van een landbouwersfamilie met een natuurlijke kijk op voeding.
Tekst en uitleg
Lyn is uiteraard bijzonder blij en tegelijk fier dat Mr. Georges enkele van haar kazen in zijn gamma opgenomen heeft. Lyn: “Je merkt dat mensen toch steeds meer op zoek zijn naar de smaak van vroeger. Puur natuur. En zo willen we het zelf ook. Dat we nu ook met zes van onze kaastoppers in de winkels van Mr. Georges aanwezig zijn, zal er voor zorgen dat nog meer consumenten onze kazen gaan proeven.” Belangrijkste vraag: voor welke smaken staan namen als de Koppige Vent, De Bryarde en Anne-Marie Selderie? Lyn: “De Koppige Vent is een type paterskaas die niet zo lekker was als jonge paterskaas. Pas bij het verder afrijpen werd hij echt lekker: zo werd de Koppige Vent geboren. De Bryarde is gerijpt in het welbekende Brugse Zot bier en heeft zijn naam te danken aan de kasteelheren van Beauvoorde. Anne-Marie Selderie is zoals je kon vermoeden boerenkaas met selder. Die is genoemd naar Anne-Marie, de kaasmaakster.’t Zandmanneke is een zachte brie, de Wulveringemsche is een heerlijke paterskaas die verwijst naar het dorpje Wulveringem en tenslotte is er de dieetkaas waarin verse tomaten verwerkt worden.”

Lyn is vandaag en morgen zaterdag 5 oktober bij Mr. Georges te AD Heist haar kazen laten proeven en op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober bij Mr. Georges te AD Aalter.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.