Home > ‘Fietstoerisme in Harmonie’-campagne met Yves Lampaert gelanceerd op Velofollies in Kortrijk

‘Fietstoerisme in Harmonie’-campagne met Yves Lampaert gelanceerd op Velofollies in Kortrijk

Geschreven op 23 januari 2023 om 08:38 door Mario De Wilde

Het bevorderen van de verkeersveiligheid op onze West-Vlaamse wegen blijft ook dit jaar één van de grootste prioriteiten. En dit met extra aandacht voor de veiligheid van de fietsers. En we denken daarbij aan de fietser die naar school of werk fietst, maar ook aan de recreatieve fietser. Met de verkeerscampagne “Fietsen in Harmonie” wil men mee helpen zorgen voor de nodige verkeersveiligheid van deze groep van weggebruikers.

De fietsbeurs Velofollies vormde hiervoor het ideale kader. Met haar internationale uitstraling en gevarieerd aanbod dat elk jaar groeit, is zij een belangrijke speler binnen het gehele fietsgebeuren.
Elke fietsliefhebber en wielerfanaat kijkt elk jaar opnieuw reikhalzend uit naar de start van het fiets- en wielerseizoen. Zeker in onze provincie is het fiets- en wielertoerisme een boomende en steeds groeiende vrijetijdsbesteding. Begin april start de Ronde opnieuw in onze provincie, en dat is maar één van de vele wielerkoersen die onze provincie doorkruist. Wij zijn een provincie waar fietsen meer dan ooit leeft. Jammer genoeg zijn de ongevallencijfers in 2022 in West-Vlaanderen opnieuw gestegen en kwamen er 65 mensen om bij een verkeersongeval. Bij 32% van die ongevallen was er een fietser bij betrokken. Cijfers die toch blijven nazinderen….

Sensibilisering vormt, samen met een maximale preventie, ook de kern van het verkeersveiligheidsbeleid binnen onze provincie. Sensibilisering van alle weggebruikers voor elk mogelijk gevaar, voor de andere weggebruiker maar ook voor het eigen gedrag op de weg. Meer dan 90% van de verkeersongevallen worden namelijk veroorzaakt door al dan niet bewust menselijk gedrag.
Bewust defensief rijgedrag is iets waar men zelf moet voor instaan. Een juiste inschatting leren maken van gevaarlijke situaties om op die manier mogelijke ongevallen te vermijden. Onze ongevallencijfers zullen maar verbeteren als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, en zorg draagt voor zichzelf en voor de medemens.

Blijvend actief inzetten op verkeersveiligheid is noodzakelijk. Dit vormt ook de gezamenlijke drijfveer van de VZW Verkeersveilig West-Vlaanderen, het provinciebestuur van West-Vlaanderen, alle betrokken lokale besturen, de bevoegde Vlaamse administraties, politiezones, belangenverenigingen en uiteraard de gouverneur zelf. Ook de pijlers van de campagne Fietsen in Harmonie ondersteunen deze nood: een goede kennis van en respect voor de verkeersregels, de noodzaak van een reglementair uitgeruste fiets, veilige fietspaden en hoffelijkheid van en tussen alle weggebruikers. Met als einddoel het streven naar een algemeen veilig, hoffelijk, reglementair en harmonieus verkeer op onze wegen.

Koen Surdiacourt, kabinetschef gouverneur: “Ook dit jaar helpen de stad Roeselare en politiezones Gavers, Polder, Riho, Vlas en Weskust de campagne mee in de kijker te zetten. Dit jaar staat het gezicht van Yves Lampaert op de drinkbus als uithangbord. Hij is de peter voor de campagne 2023. Zijn tijdritprestatie in de ronde van Frankrijk van 2022 zal niemand ontgaan zijn. Hij werd daarmee direct de gele truidrager. Een prachtprestatie. Verder werd Yves Belgische Kampioen zowel op de weg als in het tijdrijden, tweemaal winnaar van Dwars door Vlaanderen en winnaar van ritten in de Ronde van Spanje, Zwitserland, Slowakije, Groot-Brittannië. Hij was bereid het peterschap van deze editie op te nemen.”
“We zijn ervan overtuigd dat we samen van deze campagne opnieuw een succesvolle editie kunnen maken!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.