Home > Fietsroute ‘Kindjes en Keikoppen, een grensgeval’ verbindt Ieper en Poperinge

Fietsroute ‘Kindjes en Keikoppen, een grensgeval’ verbindt Ieper en Poperinge

Geschreven op 28 april 2024 om 07:39 door Mario De Wilde

De stadsarchieven van Ieper en Poperinge lanceren met de steun van CO7 en de cultuurdienst van Poperinge de gratis fietsroute ‘Kindjes en Keikoppen, een grensgeval’. Op de grens van Ieper en Poperinge ontdekken fietsers nog tot en met 8 september verrassende weetjes en straffe verhalen over de gedeelde geschiedenis van de twee Westhoeksteden.

De naam van de fietsroute verwijst naar de eeuwenlange rivaliteit tussen de Ieperse ‘kindjes’ en de Poperingse ‘keikoppen’. De vete gaat terug naar een twist over de lakenhandel in de middeleeuwen. In de 14de eeuw was het conflict nog erg serieus. Later werd het een deel van de folklore en veranderde het in een ludiek steekspel tussen beide steden met grappen en onschuldige spotnamen.

Wat blijft er 700 jaar later nog over van deze rivaliteit? Leeft de onderlinge concurrentie nog of is er meer dat ons bindt? De stadsarchieven van Ieper en Poperinge zochten het uit en ontdekten heel wat raakvlakken. Letterlijk, zoals de Galgebossen, de Paupersstraat en de verdwenen Steentjemolen pal op de grens tussen Ieper en Poperinge. Maar ook werk, kunst en vertier brengen ons samen. De Ieperlingen helpen mee met de Poperingse hoppeboeren, we lopen zij aan zij in feestelijke stoeten en spelen samen voetbal, toneel en muziek.

“De fietsroute is een uitnodiging om deze rijke gedeelde geschiedenis te ontdekken. In plaats van het cliché van de rivaliteit te versterken, legt dit project de focus op wat onze twee steden verbindt. Historisch, sportief, sociaal-cultureel, artistiek … zijn er heel wat raakvlakken tussen de Ieperlingen en de Poperingenaars”, aldus schepen van Archief Stad Ieper

De archiefmedewerkers verzamelden opmerkelijke weetjes en straffe verhalen voor de fietstocht ‘Kindjes en Keikoppen, een grensgeval’. Autoluwe landwegen en vrijliggende fietspaden leiden de fietsers langs acht infohaltes op de grens tussen Ieper en Poperinge. De fietsroute is in totaal 30 km lang en bestaat uit twee lussen van ongeveer 15 km.

Starten kan vanaf 21 april tot en met 8 september aan de kerk van de  Brandhoek, Elverdinge of Reningelst. Het routeplannetje is gratis verkrijgbaar bij de drie startpunten en bij de toeristische diensten, de bibliotheken en de stadsarchieven van Ieper en Poperinge. Je kan de kaart en de GPX route ook downloaden via archief.ieper.be/kindjesenkeikoppen.

“Onderweg genieten fietsers niet alleen van de rust en het prachtige landschap, maar staan ze ook stil bij interessante plekken met een historisch verhaal. Wie fietst met kinderen, kan de gratis ErfgoedApp downloaden en de route ontdekken met leuke spelletjes op de smartphone. Ideaal voor een boeiende fietstocht dit voorjaar of deze zomer”, besluit burgemeester van Stad Poperinge

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.