Home > Feestelijke boekvoorstelling in Ieper van kinderboek ‘Goliath heeft het gehad’

Feestelijke boekvoorstelling in Ieper van kinderboek ‘Goliath heeft het gehad’

Geschreven op 9 mei 2024 om 09:51 door Mario De Wilde

Met trots presenteerde het Yper Museum zopas haar tweede kinderboek ‘Goliath heeft het gehad’. Na het succesvolle ‘Draak komt van haar staak’ over de stadsdraak Margriet, speelt nu de stadsreus Goliath de hoofdrol. Duik in het verhaal en ontdek alles over de eeuwenoude band tussen Goliath en Ieper. Vanaf vandaag is het boek te koop in de toeristische dienst, de museumshop in het Yper Museum en de webshop van het museum.
Kere weerom, reuze, reuze
Ieper heeft iets met reus Goliath. Sinds jaar en dag paradeert hij tijdens de Kattenstoet door de straten van Ieper. Hij kijkt over de stad vanop de nok van de Lakenhallen. Hij siert de gevel van het station en elk halfuur weerklinkt zijn lijflied uit het belfort. Een reus zou voor minder pronken. En toch… Goliath is niet gelukkig. Hij heeft het gehad. Hoe dit komt, ontdek je in dit boek.
Hoewel het verhaal van Goliath verzonnen is, zijn sommige gebeurtenissen wel echt gebeurd. In het tweede deel van het boek leer je het ware verhaal kennen, minstens zo spannend! Hoe oud is Goliath eigenlijk? En wat maakte hij allemaal mee tijdens zijn lange leven? En wist je dat hij maar liefst 17 kinderen heeft en 7,10 meter groot is? Hij past dus bijna 4 keer niet door een gemiddelde deur.
Goliath heeft het gehad
Het Yper Museum bracht eerder het boek ‘Draak komt van haar staak’ uit over stadsdraak Margriet. Naar aanleiding van de Kattenstoet op 12 mei komt er nu een tweede boek over een ander beeld op de Lakenhallen met Goliath in de hoofdrol. Museummedewerkers Hannelore Franck en Wouter Sinaeve schreven het verhaal. Jan Van Lierde stond in voor de prachtige tekeningen. Hij heeft ondertussen al meer dan 50 kinderboeken op zijn naam staan. Als kers op de reuzentaart componeerde stadsbeiaardier Ludo Geloen een nieuwe versie van het Reuzenlied.
Guests in residence
Door de renovatiewerken aan de Lakenhallen biedt het Yper Museum momenteel onderdak aan twee hoogstaande gasten. Op de eerste verdieping kun je Goliath in al zijn grootsheid bewonderen. Bij zijn beeld loopt nog steeds de gratis tentoonstelling ‘Ongeschoren’ over mannen met baarden. Sinds enkele dagen kun je ook onze nieuwste gast, de stadsnar, verblijden met een bezoekje. Hij werd recent gerestaureerd en blinkt meer dan ooit tevoren in de inkomhal van het museum. Het beeld is gemaakt naar een foto van de echte Ieperse nar. Ook deze grapjas van op de Lakenhallen krijgt in de toekomst een eigen boek. Wordt vervolgd dus! Dimitry Soenen, schepen van musea: “Reus Goliath is een belangrijk figuur voor Ieper met een rijke geschiedenis. Mooi om te zien dat het Yper Museum deze kans grijpt om hem in de schijnwerpers te zetten. Hij krijgt niet alleen een mooie plaats op het dak van de Lakenhallen, maar hopekijk ook in heel wat boekenkasten.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.