Home > Facelift voor natuurgebied ‘De Hoge Dijken’ in Oudenburg

Facelift voor natuurgebied ‘De Hoge Dijken’ in Oudenburg

Geschreven op 3 oktober 2018 om 10:56 door Mario De Wilde

Het natuurgebied ‘De Hoge Dijken’ in Roksem (Oudenburg) onderging een heuse facelift. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voerde de voorbije maanden werken uit om de natuur in het gebied te versterken en het nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Op zaterdag 6 oktober slaan de Stad Oudenburg, Natuurpunt, vzw Groei en het ANB de handen in elkaar om het vernieuwde gebied in de kijker te zetten.‘De Hoge Dijken’ ontstond door zandwinning voor de aanleg van de E40 tussen Oostende en Veurne. Toen de snelweg eind de jaren zeventig voltooid was, bleef een grote plas (‘de Roksemput’) als stille getuige achter. Honderden oeverzwaluwen nestelden zich in de steile zandwanden en duizenden eenden streken op de plas neer om te overwinteren. De ecologische waarde van ‘De Hoge Dijken’ werd zo groot dat het gebied sinds 1980 is beschermd als natuurreservaat.
Grondige opknapbeurt 
Het gebied was toe aan een grondige ‘opknapbeurt’. Het ANB investeerde de voorbije maanden fors om er zowel de natuurwaarden als de natuurbeleving te verbeteren. Dat gebeurde door een oeverzwaluwwand te herstellen, de nesten van de Europees beschermde rode mier te vrijwaren, twee paaiplaatsen aan te leggen en pony’s en schapen in te zetten. Het gebied is ook aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers dankzij een nieuwe speelzone, drie vernieuwde kijkhutten, heraangelegde wandelpaden en opgesmukte vispontons. Het vernieuwen van de kijkhutten gebeurde door een gespecialiseerde firma en kostte 80.000 euro, de overige werken gebeurden in eigen beheer van het ANB.
Opendeurdag
Op zaterdag 6 oktober is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen. Om 13u30 vindt de officiële opening plaats door de burgemeester en de regiobeheerder van het ANB. Daarna kunnen de bezoekers deelnemen aan een resem activiteiten zoals begeleide wandelingen, een zoektocht, een initiatie sjorren, enkele kinderworkshops,… Ze kunnen het gebied ook op eigen houtje verkennen. Drankstands zijn voorzien.
Buitengewoon gebied
Door te investeren in natuurgebieden zoals ‘De Hoge Dijken’ wil het ANB iedereen goesting doen krijgen om naar buiten te trekken om van de natuur te genieten. Raadpleeg de campagnesite ‘Doe eens buitengewoon’ en doe inspiratie op om onze natuur te beleven.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.