Home > ExtraBrood uit Waregem viert vijfjarig bestaan met workshops en brunchformules

ExtraBrood uit Waregem viert vijfjarig bestaan met workshops en brunchformules

Geschreven op 20 april 2023 om 07:48 door Mario De Wilde

Sinds 2018 focust Tijs Van Canneyt professioneel op het bakproces van brood. Dat het verhaal vijf jaar later springlevend is en verder blijft groeien, stond op dat ogenblik verre van in de sterren geschreven. Een maand stage, grote ondernemingszin en het vertrouwen van zijn vriendin Louise deden hem geloven in zijn verhaal. Op heden verlaten wekelijks duizend deegproducten de oven, van zijn signature desembrood over bladerdeeg tot focaccia. Tijs kijkt over de grenzen heen op zoek naar boeiende producten om ambachtelijk te vervaardigen.

Het broodavontuur van Tijs Van Canneyt begon in 2015 in Londen, een bruisende stad waar moeilijk kwalitatief brood te vinden is. Na enkele maanden experimenteren ging hij er aan de slag in een kwaliteitsvolle bakkerij. Eenmaal terug in België rezen de eerste ideeën voor een eigen zaak. Zo startte hij in 2018 zijn eigen atelier. “Ik begon met een klein hartje”, getuigt Tijs.

Hij vertrouwde zichzelf toe om zijn marketingidee onmiddellijk in de praktijk te testen: door met abonnementen te werken gaat Tijs verspilling tegen en creëert hij een andere manier van werken dan die van de traditionele bakker. Zijn vriendin Louise zette een website op waar mensen brood op abonnement konden bestellen en Tijs zocht afhaalpunten in de Leiestreek. Al snel kwamen de eerste bestellingen binnen…

Groeien in techniek en capaciteit

Van bij de start was ExtraBrood deel van Biblab, de laatste invulling van het de oude bibliotheek in Waregem waar jonge ondernemers en creatievelingen zich konden ontwikkelen. Het broodatelier was in de keuken van de bib gevestigd. “Achteraf gezien was dit een mooie samenwerking en heb ik veel ondernemers beter leren kennen en zien groeien”, vertelt Tijs.

“Ik nam er ook de tijd om een perfecte workflow op poten te zetten en te kijken met welke boeren en molenaars ik kon samenwerken. Ook om technieken als kneden te doorgronden nam Tijs zijn tijd. Dat kneden gebeurde aanvankelijk volledig met de hand om het proces beter aan te voelen en het zuurdesembrood de nodige rust te geven om smaken en voedingseigenschappen volop te kunnen ontwikkelen.

Na twee jaar bouwen aan ExtraBrood en hun huis met atelier in Wielsbeke waren Tijs en Louise klaar voor de verhuis. Daar konden ze verder professionaliseren. Zo investeerden ze in hun machinepark, die de ovencapaciteit verzesvoudigde en behoud van kwaliteit garandeert.

Toegevoegde waarde aan het brood

“Gedurende de vijf jaar dat we bestaan zagen we de markt sterk veranderen. Dat was vaak frustrerend, maar tegelijk erg relevant,” blikt Tijs terug. Zo vielen tijdens de coronacrisis veel zekerheden weg, maar de aandacht voor de korte keten bracht ook kansen met zich mee. “Ik koos er bijvoorbeeld voor om met lokale boeren samen te werken die de tarwe voor mijn bloem telen. Dat geeft een toegevoegde waarde aan mijn brood. De oorlog in Oekraïne en de bijhorende druk op de toevoer van tarwe toonden nog eens extra aan dat dit een juiste keuze was.”

Door met 90% bloem van West-Vlaamse bodem te bakken, steunt Tijs regionale boeren en versterkt hij de eigen economie. In 2021 kreeg ExtraBrood dan ook verdienstelijk het label “100% West-Vlaams”, netwerk van producenten die lokaal het verschil maken op vlak van voeding.

Twee intense bakdagen

Tijs heeft veel respect voor bakkers die alles op hun zaak inzetten. Toch probeert hij met ExtraBrood een andere weg uit te gaan door een goede balans te zoeken tussen werken en leven. “Met de bakkerij zijn we op zoek gegaan naar een zo efficiënt mogelijk productieproces”, stelt Tijs. Zo concentreert hij de volledige productie in twee intense bakdagen, waardoor er nog tijd en energie overblijft voor het leven naast de bakkerij.

“Veel bakkers stoppen als gevolg van lichamelijke klachten door het zware werk in stoffige ateliers. Ik ben hier heel bewust mee bezig en hecht veel belang aan een gezonde werkomgeving. Ik speel baseball en wil die hobby nog een hele tijd actief beoefenen”, verduidelijkt hij.

Smaakbeleving én betrokkenheid voorop

Tijs en Louise kijken rooskleurig naar de toekomst. Ze willen blijven inzetten op smaakbeleving én zetten betrokkenheid tussen maker en afnemer voorop. “Naast onze maandelijkse workshops werken we voor ons vijfjarig bestaan momenteel een brunchformule uit. Net als in een workshop zullen consumenten één keer per maand kunnen genieten van een brunch in ons atelier. Zo kunnen we in gesprek gaan met onze klanten en onze werking echt laten zien”, stelt Tijs.

Mensen samenbrengen rond eten, daar krijgen Tijs en Louise van ExtraBrood het dan ook echt warm van. “Wij streven ernaar om verder te evolueren naar een echte community bakker, met degelijk, goed vullend brood als rode draad”, klinkt het beslist. Meer info over de abonnementen, de workshops en de brunches: www.extrabrood.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.