Home > Expo Strandafval Natuureducatief Centrum Duinenhuis in Koksijde

Expo Strandafval Natuureducatief Centrum Duinenhuis in Koksijde

Geschreven op 11 juli 2021 om 11:14 door Gino Ester

Nog tot 19 september loopt in het Natuureducatief centrum Duinenhuis de expo Strandafval, een tijdelijke tentoonstelling waarin onnatuurlijke aanspoelsels die op ons strand terechtkomen op een andere manier in de kijker gezet worden.
Strandjutter Philip Gadeyne verzamelde de aanspoelsels, voornamelijk gemaakt van plastiek. Fotografen Walter Carels, René De Prins en Marc Vanleke maakten er sublieme foto’s mee.

Aan de hand van bijzondere foto’s wordt gefocust op wat niet op ons strand thuishoort en waar het precies vandaan komt.  De kunstwerken weerspiegelen op een ludieke manier hoe plastic afval ons leven in zijn greep houdt en een bijzondere time-lapse verwondert jong en oud over de bedenkelijke kleurenpracht van plastic afval dat reeds aanspoelde op ons strand.

Fotografen Walter Carels, René De Prins en Marc Vanleke: “Toen de vraag kwam of we wilden meewerken aan de ‘Expo Strandafval’ twijfelden we geen seconde. Als we de bezoekers aan deze tentoonstelling via onze foto’s kunnen bewust maken dat elk stukje plastic, hoe klein ook, onze mooie natuur bedreigt, dan is voor ons deze opdracht geslaagd”.

Strandjutter Philip Gadeyne: “Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men… afval tegen! Ook ik erger mij mateloos aan de toenemende troep plastic op onze stranden.
Omdat wandelen met een doel nu eenmaal veel leuker is en er bovendien al voldoende klagers zijn begon ik het zwerfvuil systematisch op te ruimen. Van iedere volle draagtas nam ik een foto waarbij ik telkens één bijzonder voorwerp uitlichtte… de meest bizarre spullen waarvan je je vaak afvraagt hoe ze in Gods naam op het strand terecht gekomen zijn. De verzameling foto’s vormde op zich best wel een mooie collage waardoor ik in de lelijkheid meer en meer de schoonheid ontdekte. Anderzijds besefte ik al snel dat het louter ruimen van het strand gelijk staat met vissen achter het net. Waarom niet het esthetische koppelen aan een soort van bewustmakingscampagne waarbij we de jongere generaties betrekken en hen zo een kans bieden op een aangenamer en gezonder leefmilieu? Met deze wens trok ik naar het Duinenhuis te Koksijde en zij waren meteen enthousiast. Eén week later planden we al een eerste contact met de super gedreven fotografen Walter, Marc en René. Teamwork, gedeelde passie, doorzettingsvermogen, zin voor perfectie en een flinke dosis humor waren de ingrediënten die de expo naar een hoger niveau tilden”.

Met dank aan:

Ina Van Thienen die mee aan de wieg stond van dit project.
Het personeel van het Natuureducatief centrum Duinenhuis en de dienst Cultuur & Erfgoed m.n. Nele Bouqouillon voor de professionele ondersteuning.
En Koksijde – Oostduinkerke.

Groepsfoto v.l.n.r. strandjutter Philip Gadeyne, Charlotte Magherman, coördinator natuur- en milieueducatie, schepen Guido Decorte en fotografen Walter Carels, Marc Vanleke en René De Prins.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.