Home > Event ‘Accountancy Hot & Spicy’ van Howest Brugge speelt donderdag in op groot tekort aan accountants

Event ‘Accountancy Hot & Spicy’ van Howest Brugge speelt donderdag in op groot tekort aan accountants

Geschreven op 6 maart 2023 om 15:38 door Mario De Wilde

In West-Vlaanderen bedraagt de spanningsratio voor het beroep van accountants/boekhouders vandaag 0,33. Dat betekent dat elke werkzoekende de keuze heeft uit drie vacatures. 2 op 3 vacatures geraken dus niet ingevuld. Nergens anders in Vlaanderen loopt de zoektocht naar accountancyprofielen dan ook moeilijker. Om het werkveld in contact te brengen met afstuderenden en de instroom vanuit het middelbaar te vergroten, organiseren Howest, Xerius en SD Worx op donderdag 9 maart daarom het event ‘Accountancy Hot & Spicy’.
Meer dan ooit een knelpuntberoep
Op de recentste VDAB-lijst met knelpuntberoepen staat het beroep van boekhouder/accountant prominent in de top 10. Er is dus een duidelijk tekort aan accountancyprofielen om de openstaande vacatures in te vullen. Dat blijkt ook uit de spanningsindicator. In West-Vlaanderen is die de laagste van Vlaanderen. Concreet: per vacature zijn er 0,33 werkzoekenden. Ter vergelijking: bij eerste achtervolger Oost-Vlaanderen staat de spanningsindicator op 0,88, in de andere provincies zijn er zelfs meer kandidaten dan vacatures.
Hoog tijd voor actie
“De krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen is vooral een fenomeen van de laatste jaren”, aldus opleidingsmanager Randy Lamiere. “Drie jaar geleden stond de spanningsindicator nog op 1,3. Samen met SD Worx en Xerius wil Howest de handen in elkaar slaan om dit aan te pakken, onder meer via het event ‘Accountancy Hot & Spicy’ op donderdag 9 maart. Op dat event brengen we de drie doelgroepen samen: het werkveld, Howest-studenten en de studiekiezer. De doelstelling is dubbel: afstuderenden in contact brengen met accountancykantoren en de instroom van studiekiezers vergroten.
Instroom voor opleidingen accountancy nieuw leven inblazen
Dat er op korte termijn geen verbetering zit aan te komen, merkt Howest aan de inschrijvingen voor het graduaat Accounting Administration en de bachelor Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Accountancy-Fiscaliteit. Die stagneren de laatste academiejaren. Gezien het werkveld niet verwacht dat de vraag naar accountants zal afnemen, kan een blijvend tekort op de arbeidsmarkt voorspeld worden.
Randy Lamiere: “Met dit event willen we studiekiezers tonen dat het beroep van accountant ‘hot en spicy’ is. Nog te vaak wordt het enkel gekoppeld aan ‘interesse hebben in cijfers’ en ‘computerwerk’. Dat is een te eenzijdig beeld. De (technologische en digitale) evoluties zorgen er namelijk voor dat de rol van de accountant volop evolueert naar een beroep met pit. Advies geven en cijfers interpreteren worden daarbij veel belangrijker dan facturen inboeken.”
Speeddating tussen studenten en accountancykantoren
Het event mikt ook op de hogeschoolstudenten (uit de graduaatsopleiding en de bacheloropleiding van Howest) die binnenkort afstuderen. Via een speeddating zullen zij in contact gebracht worden met het werkveld. Vijftig accountancykantoren nemen deel aan het event. Hierdoor wordt de aanwezige studenten onmiddellijke tewerkstelling gegarandeerd. Op het netwerkevent wordt een lezing voorzien van professor in tax law, Michel Maus. Comedytalent Moshin Abbas zorgt voor de komische noot en zal het event aan elkaar praten.
Praktisch
Datum: donderdag 9 maart 2023
Programma:
• 17u00: Onthaal
• 17u30: Speeddating tussen ‘echte’ accountants en Howest-studenten
• 18u30: Onthaal studiekiezers secundair
• 19u00 – 20u00: Spreker Michel Maus
• 20u00 – 23u00: Netwerkevent

Locatie: Blackbox Brugge, Krakeleweg 39, 8000 Brugge

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.