Home > Europese primeur voor Knokke-Heist: ondergrondse betaalcontainers met betaalzuil

Europese primeur voor Knokke-Heist: ondergrondse betaalcontainers met betaalzuil

Geschreven op 11 juli 2022 om 10:20 door Mario De Wilde

Dankzij de uitrol van de nieuwe ondergrondse containers ondervinden de inwoners en bezoekers van Knokke-Heist een groter comfort voor het wegbrengen van hun afval. Voortaan worden de ondergrondse restafvalcontainers ook voorzien van een betaalzuil zodat je contactloos elektronisch kan betalen. Het blijft mogelijk om met muntstukken te betalen, maar je hoeft dus niet langer op zoek naar kleingeld om je restafval weg te brengen. Met een eenvoudige scan van de betaalkaart kun je dit restafval deponeren. AGSO Knokke-Heist en producent SULO ontwikkelden dit unieke systeem en zijn hiermee de eerste in de Europa.

De eerste betaalzuil in de Bronlaan
De eerste elektronische betaalzuil werd geplaatst in de Bronlaan. Deze locatie functioneert als een drive-out waar je na een leuk vakantieverblijf je afval op een correcte manier kwijt kan zonder dat je rekening moet houden met de eerstvolgende ophaalronde. Op deze site wordt de energie geleverd door zonnepanelen, maar daar waar het niet opportuun is kan ook gewerkt worden via het openbaar elektriciteitsnet. Een drive-out is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk. Na uitvoerig testen van deze nieuwe betaalzuil zal dit systeem verder worden uitgerold naar de andere locaties waar reeds een betaalcontainer staat, alsook naar strategisch gekozen nieuwe locaties.

Hoe werkt het?
Naast de witte ondergrondse restafvalcontainer werd een extra betaalterminal met ingebouwde kaartlezer en muntslikker geplaatst. Deze betaalzuil is voorzien van een zeer helder beeldscherm met touchscreen, die vanuit verschillende ooghoeken leesbaar is. Na een druk op de startknop op deze nieuwe betaalzuil, licht het scherm op en kan men starten met het kiezen van de taal (NL/FR/D/ENG). Na het doorklikken in de keuzemenu’s krijg je de keuze om de betaling te verrichten met betaalkaart via contactloos betalen of om de muntinworp te gebruiken. Eénmaal de betaling in orde is, krijg je het signaal om klep van de restafvalcontainer te openen en je zak te deponeren. Daarna kan de betaalzuil opnieuw gebruikt worden door dezelfde werkwijze te herhalen.

Verdere uitrol van de ondergrondse containers in Graaf d’ Ursellaan en Gustave Van Nieuwenhuysestraat in Heist
In de eerste fase werden de kritische locaties van glascontainers aangepakt. Vorige zomer werd reeds op 11 locaties met de nieuwe ondergrondse glascontainers gewerkt. In 2022 werden de nieuwe ondergrondse containers nog verder uitgerold ter vervanging en uitbreiding van de bestaande glassites met verouderde infrastructuur. Intussen kwamen 22 locaties aan de beurt. Begin juni werden nieuwe glascontainers geplaatst in de Graaf d’ Ursellaan ter hoogte van de Beernaertstraat. De oude glascontainers in de Parkstraat zijn weggenomen. Ook de oude glascontainers in de Heistlaan ter hoogte van Het Baken zijn verwijderd.

Er werd vlakbij al een nieuwe drive-out locatie gecreëerd in de Gustave Van Nieuwenhuysestraat. Op de locatie in de Van Nieuwenhuysestraat werd sinds 1 juli 2022 ook een nieuwe betaalcontainer voor restafval in gebruik genomen. De inwoners en tweedeverblijvers van Knokke-Heist kunnen voortaan ook op deze locatie tegen betaling hun restafval deponeren. Hier wordt voorlopig nog gewerkt met een klassieke elektronische muntslikker waar men € 2 betaalt voor een (niet-reglementaire) zak van maximaal 60 liter.

Wat is het voordeel van de ondergrondse restafvalcontainers?
Je kan 7 dagen op 7 dagen je restafval kwijt. Zo moeten er geen halfvolle zakken op de stoep geplaatst worden omdat die nog vlug mee zouden kunnen met de vuilniswagen. Er moet geen rekening meer gehouden worden dat de afvalzak pas na 18.30 uur buiten gezet moet worden. Meeuwen kunnen de zakken dus ook niet langer openprikken.
Dankzij de ingebouwde sensoren wordt de vulgraad van deze containers ook dagelijks gemonitord. De restafval- en glascontainers zijn hierdoor altijd beschikbaar en zouden niet meer overvol mogen zitten.

Bij een goed en normaal gebruik zorgen de nieuwe afvalcontainers voor quasi geen overlast meer voor de buurt. Wat geluidshinder betreft ondervinden de buurtbewoners van de nieuwe ondergrondse containers al dat dit minimaal is dankzij de akoestische isolatie van het systeem. Alle glascontainers, buiten de drive-outs, worden tussen 22 en 8 uur ook automatisch vergrendeld, conform het politiereglement op nachtlawaai. De nauwe samenwerking met de Politie en AGSO zorgde er ook voor dat sluikstorten rond de containers snel en efficiënt aangepakt wordt. Dankzij de camerabeelden konden reeds verschillende vervuilers geïdentificeerd worden en werden ze hiervoor beboet.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.