Home > Et voila: 110 euro voor 100 (!) gram hopscheuten op Roeselaarse veiling

Et voila: 110 euro voor 100 (!) gram hopscheuten op Roeselaarse veiling

Geschreven op 21 december 2023 om 07:36 door Mario De Wilde

Een nationale primeur gisteren voor de REO Veiling waar de eerste Fine Fleur hopscheuten van het nieuwenteeltseizoen werden verkocht. De gegeerde streekdelicatessen haalt traditioneel een zeer hoge veilingprijs bij haar nationale primeurverkoop. Vorig jaar werden bij de eerste druk twee schaaltjes van telkens 250 gr geveild tegen een recordbedrag van € 400 voor 100 gr. Dit was € 73 meer in vergelijking met het jaar voordien. In 2020 ging het bij de eerste druk om € 322 voor 100 gr primeurhopscheuten. Gisteren werd echter geen recordbedrag geboden in vergelijking met voorgaande jaren. Fruithandel Herman kocht de hopscheuten tegen € 110/kg.
Fine Fleur
De (groot)handelaars van groenten en fruit proberen momenteel het verschil te maken met een specifiek aanbod van culinaire specialiteiten die zich uitstekend lenen voor de gastronomische menu’s van (sterren)restaurants tijdens de eindejaarsperiode. Fine Fleur hopscheuten horen ontegensprekelijk thuis in dit assortiment van bijzondere feestproducten. Want Fine Fleur hopscheuten zijn een puur en natuurlijk streekproduct dat je enkel vers kan eten en met een eigen onvergelijkbare smaak. Hun fragiele smaak is fris en aards, enigszins te vergelijken met truffel. De frêle seizoensdelicatesse is niet alleen superlekker maar ook zeldzaam en delicaat. Bovendien verkoopt de REO Veiling al tien jaar haar Fine Fleur hopscheuten met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Poperingse hopscheuten zijn het allereerste product in West-Vlaanderen die deze strenge Europese erkenning behaalden, mede door toedoen van de REO

Drie schaaltjes
De REO Veiling verkocht deze morgen drie schaaltjes met telkens 250 gr Fine Fleur primeurhopscheuten. De Lovie vzw, een sociale organisatie voor de ondersteuning van personen met verstandelijke beperking in de Westhoek, is sinds jaar en dag een vaste leverancier van de eerste Fine Fleur hopscheuten. “We zouden dit jaar voor de 30ste keer primeurhopscheuten op de REO Veiling afleveren. Maar we moesten helaas en met pijn in het hart noodgedwongen forfait geven. Voor het tweede jaar op rij. Na de energiecrisis van vorig jaar stak deze keer het uitzonderlijk regenweer van de laatste weken stokken in de wielen”, verduidelijkt Brigitte Dewu, stafmedewerker communicatie van De Lovie vzw. “Door de wateroverlast konden we de hopblokken pas op 24 november met veel moeite van het ondergelopen veld halen.De gerooide hopblokken kregen een kleine snoei maar geen ‘dormancy periode’ of ‘koude douche periode’ omdat er onlangs geen winterweer was. Beide factoren vertraagden het productieproces. Onze hopscheuten zijn nu voorzichtig aan het ontwaken. Maar het is jammer genoeg nog te vroeg om te oogsten. Gelet op de goede kwaliteit van de gevormde scheuten kondigt het nieuwe seizoen  zich evenwel veelbelovend aan.

De primeurhopscheuten van vandaag werden aangeleverd door REO-producenten Marc Vandevelde uit schaaltje Reningelst, Bart Vanbeveren uit Proven en Tomas Boerave uit Poperinge. Elk leverde één schaaltje van 250 gr Fine Fleur hopscheuten af. Nu de nationale primeurverkoop achter de rug is, wordt het ongeduldig wachten tot de tweede helft van januari 2024. Vanaf dan verloopt de aanvoer van Fine Fleur hopscheuten op de REO Veiling tegen een
meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen is van korte duur. “Tot half april”, legt REO-producent Bart Vanbeveren uit. “Fine Fleur hopscheuten zijn ook exclusief omwille van hun beperkte beschikbaarheid in zowel ’tijd als volume, én hun zeer arbeidsintensieve teeltwijze. Elke hopscheut wordt zeer zorgvuldig en voorzichtig met de hand geoogst, en met de grootste zorg gereinigd en verpakt. Dit secuur werk met het delicate streekproduct geeft veel voldoening, maar is ook heel tijdrovend en vermoeiend. Het is iedere keer een uitdaging om hopscheuten aan te leveren op de REO Veiling.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.