Home > Er komt een veldvijver in Vloethemveld in Zedelgem

Er komt een veldvijver in Vloethemveld in Zedelgem

Geschreven op 16 augustus 2022 om 10:38 door Mario De Wilde

Binnenkort start het Agentschap voor Natuur en Bos met de aanleg van een veldvijver in het Vloethemveld. De werken zullen zowel de waterberging als de natuurwaarden verhogen en maken onderdeel van de Blue Deal, het plan van de Vlaamse regering in de strijd tegen waterschaarste en droogte.

De veldvijver van ongeveer 1,5 hectare groot kan extra water bufferen. Daarmee wordt ook verwezen naar de historische veldvijvers van het Vloethemveld. De uitgegraven grond wordt deels gebruikt voor de versteviging en de gedeeltelijke verhoging van de centrale dreef. Zo zal die weer iets opmerkelijker aanwezig zijn in het landschap. Daarnaast doet de uitgegraven grond dienst als dijk voor de veldvijver. In tegenstelling tot de historische veldvijvers die ook dienden voor de kweek van de vrijdagse vis, mikken we nu op een natuurrijke vijver met amfibieën zoals vinpootsalamander en poelkikker.

In de weide worden de oude laantjes (dat zijn ondiepe grachtjes) weer hersteld. Dat komt niet enkel de waterhuishouding ten goede, maar door de zachte hellingen van de laantjes stijgt ook de natuurwaarde. Een geleidelijke droog-nat gradiënt zorgt immers voor meer plantensoorten. Dit project kadert in de Blue Deal, waarin inspanningen geleverd worden om de waterschaarste en droogte aan te pakken. Het herstel van natte natuurgebieden – wetlands – is daar een essentieel onderdeel van.

Met het hooibeheer in dit beschermde landschap proberen we deze locatie ook aantrekkelijker te maken voor trek- en broedvogels . Door de werken zullen we een geschikte biotoop creëren voor vogelsoorten als patrijs, watersnip, wilde eend, ooievaar, blauwe reiger, grote en kleine zilverreiger, slobeend, zomertaling, bokje, graspieper en eventueel porseleinhoen. In de ondiepe grachtjes en natte graslanden zullen onder andere pinksterbloem, moerasrolklaver, egelboterbloem, holpijp, dotterbloem en echte koekoeksbloem groeien.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.