Home > Er is de expo ‘Rebel Garden’ in Brugge maar ook het gelijknamig kunstboek

Er is de expo ‘Rebel Garden’ in Brugge maar ook het gelijknamig kunstboek

Geschreven op 23 april 2024 om 08:13 door Mario De Wilde

Op drie museumlocaties – het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en de zolder van het nieuwe Museum Sint-Janshospitaal in Brugge – gaat de expo ‘Rebel Garden’ op zoek naar wat de impact is van de mens op de natuur, en de gevolgen hiervan op onze omgeving. Rebel Garden is een urgente kunsttentoonstelling die ons uitnodigt om na te denken over de toekomst van onze planeet.

Michel Dewilde, curator hedendaagse kunst (Musea Brugge) verklaart de titel van de expo: “Het centrale thema is De Tuin, als symbool voor hoe de mens de natuur naar zijn hand probeert te zetten, en hoe de natuur zich daartegen verzet. Tuinen – een plek van verzorging, creatie en verzet – zijn de lokale barometers van de staat van de planeet. Een ideaal vertrekpunt dus om onze complexe verhouding met de natuur af te toetsen.”

Oude, moderne en hedendaagse kunst

En dat is exact wat Rebel Garden doet. De kunsttentoonstelling van Musea Brugge snijdt samen met het bijhorende publieksprogramma uiterst actuele thema’s aan zoals de gevolgen van de klimaatopwarming, de zesde massa-extinctie, klimaatactivisme, de symbiose van de mens met de natuur en de relatie tussen de kunstenaar en de tuin. Daarvoor selecteerde Musea Brugge werken uit eigen collectie – oude, moderne én hedendaagse – die de thema’s inleiden en het debat aangaan met topwerken van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars uit 20 landen.

Een tipje van de sluier: “Eén van dé eyecatchers van Rebel Garden is het werk van Per Kristian Nygård. Hij palmt het Gruuthuseplein in met een gigantische tuinsculptuur van 220 m2. Andere grote namen zijn Allora & Calzadilla, Vaughn Bell, Christine Ödlund, Guiseppe Penone en Rose Wylie, stuk voor stuk kunstenaars die op hun eigen unieke manier op zoek gaan naar de relatie tussen mens en natuur”, aldus Dewilde.

Uitgebreid publieksprogramma

De tentoonstelling wordt geflankeerd door een veelbelovend publieksprogramma. “Met het publieksprogramma van Rebel Garden willen we de bezoekers deel laten uitmaken van het debat en hun stem laten horen”, zegt Elviera Velghe, directeur Musea Brugge – Publiek & Tentoonstellingen. “Tijdens verschillende lezingen, workshops en performances gaan we dieper in op de thematiek van de expo. Samen met onder meer de studenten van Toegepaste Architectuur van Howest doen we guerilla gardening. En als kers op de taart organiseren we in – en samen met – Concertgebouw Brugge een groots klimaatdebat met verschillende autoriteiten over klimaat, activisme, polarisatie en verbinding. We doen dat ook in samenwerking met belangrijke partners, zoals de jongeren van Climate Conscious, De Republiek en BruggeNaarMorgen. Een rijkgevulde agenda om naar uit te kijken!”

Praktisch

Datum: 13 april 2024 tot en met 1 september 2024

Locatie: Groeningemuseum, Gruuthusemuseum en -plein, Museum Sint-Janshospitaal

Expoticket: € 25 / € 19 / € 13

Website: museabrugge.be/rebelgarden

Rebel Garden maakt deel uit van het partnerprogramma van Triënnale Brugge 2024

Lijst met deelnemende kunstenaars

Allora & Calzadilla, Vaughn Bell, Joseph Beuys, Guillaume Bijl, Ross Bleckner, Gillian Brett, Dorota Buczkowska, Damien Cadio, Chih Chiu, David Claerbout, Christine Clinckx, Caroline Coolen, Peter De Cupere, Anuna De Wever, Daniël Dewaele, Lise Duclaux, Nick Ervinck, Tanya Goel, Joanna Hadjithomas & Khalil Joreige, Eckart Hahn, Paul Harfleet, Riitta Ikonen & Karoline Hjorth, Aki Inomata, Maartje Korstanje, Emilio López-Menchero, Thomas Maddens, Tony Matelli, Wesley Meuris, Sofie Muller, Otobong Nkanga, Per Kristian Nygård, Christine Ödlund, Ronald Ophuis, Giuseppe Penone, Renée Pevernagie, Nayra-Martin Reyes, Tomàs Saraceno, Pamela Singh, Ben Sledsens, Howard Sooley, Daniel Steegman Magrané, Gavin Turk, Maarten Van den Eynde, Awoiska van der Molen, Helmut Wimmer, Tatiana Wolska, Rose Wylie…

Stichting Kunstboek publiceerde de bijzondere catalogus bij de tentoonstelling Rebel Garden. Dat boek werd vorige week voorgesteld tijdens een gesprek met curator Michel Dewilde (MB). Vanuit het beeld van opstandige tuinen als metafoor voor zowel de gevolgen van menselijke ingrepen op het milieu als het mogelijke verzet van de Natuur, snijdt het boek uiterst actuele thema’s aan als klimaatverandering, de zesde massa-extinctie en klimaatactivisme, maar ook de symbiose van de mens met de natuur en de relatie tussen de kunstenaar en de tuin. Tegelijk houdt Rebel Garden een wake-up call in: een hoop op een diepere bewustwording van de verbinding tussen alle verzamelsoorten en de planeet. Een erkenning voor alle soorten die leidt naar respect, zorg, herstel, met nieuwe opvattingen over groei, voorbij de economische doelmatigheden.

De catalogus dient, net als de tentoonstelling, als een ontmoetingsplaats voor uiteenlopende stemmen. Het boek is geschreven door verschillende auteurs die elk vanuit hun persoonlijke ervaring de complexiteit en de urgentie van de huidige debatten rond het klimaat en de milieucrisis onder de loep nemen en een reeks acties formuleren. Naast bijdragen van curator Michel Dewilde schreven ook deze auteurs mee aan de bijzondere catalogus: Valerie Trouet (directeur van het Klimaatcentrum, klimaatwetenschapper en professor dendrochronologie), Anuna De Wever Van Der Heyden (klimaatactivist, auteur en lobbyist), George McKay (professor Film, Television & Media Studies aan de University of East Anglia), Philippe Daelemans (specialist van de 6de extinctie, dodokenner en verwoed verzamelaar), Lieven De Visch (coördinator publieksbemiddeling MB) en de professoren Mieke Maes en Arno Houben van HOWEST Brugge.

 

Stichting Kunstboek ‘Rebel Garden’. Softcover, 160 blz, Tweetalige uitgave: Nederlands/Engels  € 35.00

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.