Home > En plots telt Oostende vier nieuw opgeleide en gekwalificeerde bartenders

En plots telt Oostende vier nieuw opgeleide en gekwalificeerde bartenders

Geschreven op 9 december 2021 om 16:39 door Mario De Wilde

Goed nieuws voor de Oostendse horeca. Die wordt vanaf vandaag versterkt door maar liefst vier nieuw opgeleide barmannen die het intensieve negen weken durende Learning for Life-programma succesvol hebben afgerond. Zij dragen vanaf nu trots de titel van gediplomeerd barman. De opleiding werd voor het eerst georganiseerd in samenwerking met het Economisch Huis Oostende, Diageo, Horeca Forma en VDAB. De juiste bartendervaardigheden zijn belangrijker dan ooit. Door de pandemie gingen veel banen in de horecasector verloren. Hierdoor zijn uitbaters naarstig op zoek naar gekwalificeerd barpersoneel. Aan de andere kant zoeken klanten een premium ervaring en appreciëren ze kwalitatieve en handgemaakte cocktails. Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn: “Ik ben blij dat de horecasector nu door 4 nieuwe, gekwalificeerde barmannen versterkt wordt. Deze allesomvattende opleiding, waarbij de barmannen in opleiding ook wat praktijkervaring in onze horecazaken hebben opgedaan, was voor ons een ideale manier om de sector in de kijker te zetten en te ondersteunen op het vlak van personeelstekort.”

Intensieve en praktische opleiding

De studenten hebben de voorbije negen weken hard moeten werken. Gedurende meer dan 260 uur volgden ze een intensieve opleiding waarin alle aspecten van het vak aan bod kwamen: van het maken van cocktails over een cursus verantwoord serveren tot het bepalen van prijzen. Dit wordt aangevuld met praktische vaardigheden dewelke de cursisten aangeleerd krijgen door enkele van de meest gekwalificeerde trainers in de industrie. Na de opleiding verruilden de deelnemers het klaslokaal voor praktijkervaring in een plaatselijke bar of restaurant. Zo deden ze niet alleen extra ervaring op, maar hielpen ze ook lokale horeca-uitbaters die nu extra handen nodig hebben.

Robin Vanderelst, directeur bij Horeca Forma benadrukt het belang van de opleiding: “Vanuit de horecasector willen we met deze unieke opleiding het personeelstekort echt aanpakken. Het niveau van de opleiding ligt hoog waardoor we vandaag 4 sterke bartenders kunnen afleveren. Onze afgestudeerden zijn een absolute aanwinst wat betreft productkennis en technische skills maar ook op het gebied van gastvriendelijkheid en storytelling. Voor ons als sector is dit een succesverhaal dat we graag verderzetten.”

Rob Dingenen, teamleider bij VDAB sluit zich daarbij aan: “Veel werkgevers in de horeca zijn dringend op zoek naar nieuwe medewerkers. We zijn dan ook blij om 4 professioneel opgeleide barmannen naar de arbeidsmarkt te kunnen toeleiden. Dankzij de samenwerking met Diageo hebben deze cursisten extra vaardigheden kunnen verwerven bovenop het technische aanbod van VDAB. Zo blijven onze opleidingen afgestemd op het werkveld.”

Diageo ontwikkelde het programma in Latijns-Amerika in 2008 met als doel om gemotiveerde mensen over de hele wereld economische kansen te bieden en tegelijkertijd hoogopgeleide barmannen te ontwikkelen. Learning for Life draagt bij aan de professionalisering van de horecasector. Sinds de introductie van Learning for Life hebben wereldwijd al meer dan 140.000 mensen de opleiding met succes afgerond, met meer dan 80 afgestudeerden in België. Dit programma zou niet mogelijk zijn geweest zonder de steun en de deskundigheid van alle partners.

Daniela McFarren, Head of Corporate Relations Benelux Diageo, over de lokale uitrol: “Learning for Life wil mensen inspireren en opleiden tot professioneel barman. Op die manier begeleiden we werkzoekenden naar een carrière en pakken we tegelijkertijd het tekort aan gekwalificeerd barpersoneel aan. Het succes van het project ligt in de samenwerking en betrokkenheid van de partners en vooral, zeer gemotiveerde studenten. Diageo vindt het belangrijk om de sector zelf actief te steunen en hecht daarom veel waarde aan deze unieke samenwerking.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.