Home > En plots staat daar een gele kerstman op de wekelijkse markt in Brugge

En plots staat daar een gele kerstman op de wekelijkse markt in Brugge

Geschreven op 27 mei 2024 om 14:51 door Mario De Wilde

Afgelopen zaterdag was er plots een vroege (of late) kerstman te zien op de wekelijkse markt in Brugge. Op het Zand had de kerstman een speciale boodschap mee. Hij wilde hiermee meegeven is dat je voor de diagnose van blaaskanker er best wèl vroeg bij bent. Een vroege diagnose kan je leven redden!
Tijdens de actie was er een fotoshoot mogelijk met de kerstman in geel pak (geel is de internationale kleur voor blaaskanker) en dat werd gretig gedaan. In september organiseren de organisatoren dan nog de campagne over ‘de drie tenoren bij urologische tumoren’ (prostaatkanker, blaaskanker en nierkanker). Een verwittigd persoon is er twee waard en deze aandacht is nodig want alle drie de kankers zitten in de lift en bij blaaskanker is dit wel heel uitgesproken!

Blaaskanker, steeds meer en dus nood aan bewustwording, zaterdag 25 mei 2024, 9.00 uur (’t Zand)
In 2021 kregen in België 2.096 mannen en 573 vrouwen de diagnose van blaaskanker. Het aantal mensen met blaaskanker is het afgelopen decennium met bijna 30 procent toegenomen. Het is de vierde meest voorkomende tumor bij mannen en ook bij vrouwen staat blaaskanker in de top tien.
De belangrijkste verklaring voor de toename van de incidentie van blaaskanker is dat we steeds langer leven. Net als bij andere vormen van kanker, is ook blaaskanker een ziekte van de oudere patiënt. Daarnaast is roken één van de belangrijkste risicofactoren.

Bepaalde stoffen uit tabak komen tijdens het inademen in het bloed terecht en die scheid je vervolgens weer uit via de urine. Je plast op een dag maar een keer of vijf, dus de urine blijft een tijdje staan in de blaas. En dat is waarschijnlijk het moment dat de kankerverwekkende stoffen het blaasslijmvlies aantasten. Werken met chemicaliën is ook een risicofactor voor het krijgen van blaaskanker. Blaaskanker kan soms familiaal voorkomen, maar daar spelen omgevingsfactoren vaak ook een rol.
Symptomen
Het belangrijkste symptoom voor blaaskanker is bloedplassen zonder klachten: pijnloze hematurie. Als er bloed in je urine zit en je hebt wel pijnklachten, dan is er vaker sprake van een infectie of een steen. Bloedplassen zonder pijnklachten is direct een reden om naar een uroloog doorverwezen te worden. Blaaskanker kan zich echter ook op andere manieren uiten, zoals vaak moeten plassen of pijn tijdens het plassen. Heeft men deze klachten, dan wil dat nog niet zeggen dat er sprake is van blaaskanker, maar het is wel belangrijk om de huisarts te raadplegen. Bloedplassen behoort dus tot de alarmsymptomen.
Overleving niet-spierinvasieve blaaskanker
Een jaar na de diagnose van een niet-spierinvasieve blaaskanker is ruim 95% van alle patiënten nog in leven als zij een oppervlakkige blaaskanker hebben. Na 3 jaar is respectievelijk iets meer dan 90% van deze patiënten nog in leven.

Overleving spierinvasieve blaaskanker
Een jaar na de diagnose blaaskanker is 80% van alle patiënten nog in leven als zij spierinvasieve blaaskanker hebben. Na 3 jaar is respectievelijk iets meer dan 35% van deze patiënten nog in leven. Voor een uitgezaaide spierinvasieve blaaskanker is 40% van de patiënten na 1 jaar nog in leven en minder dan 20% na 3 jaar.

Vroege opsporing van blaaskanker kan dus uw leven redden!
Nieuwe unieke lotgenotenvereniging ‘De Vlaamse Blaaskankervereniging’ Als lotgenoten weten we dat er na een diagnose blaaskanker veel verandert in het leven. Soms zijn er nog heel wat vragen waarop deze mensen een antwoord zoeken of zijn er bezorgdheden waar ze met anderen eens willen over praten. Het contact met lotgenoten kan daarbij zeer verrijkend zijn.  De oprichting in 2024 van de patiëntenvereniging ‘De Vlaamse Blaaskankervereniging’ was daar het gevolg van. Wij zijn dus een patiëntenvereniging van en voor mannen en vrouwen met blaaskanker en hun partner.

Het regelmatig contact met lotgenoten, het luisterend oor bij grote en kleine problemen, de hoopvolle gesprekken met andere lotgenoten en hun partner… Het is allemaal zo belangrijk en een meerwaarde naast de bestaande professionele medische behandeling die deze mensen krijgen.
Lotgenotenondersteuning is anders dan de professionele hulpverlening en wil hier zeker geen vervanging van zijn maar een aanvulling. Meer info op www.blaaskankervereniging.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.